четвртак, 11. фебруар 2021.

Škembići alla Milanese

Škembići, tripice kako god da iz zovete, su uvek rado viđeni u našoj kuhinji. Pravo zimsko jelo na kašiku. Do sada sam pravila škembiće alla Valdostana, kojima smo bili prezadovoljni. Ovaj put me je privukla upotreba kleke i karanfilića, koji nisu tako često zastupljeni u našoj domaćoj kuhinji i prezadovoljni smo rezultatom. Nema zaprške, tako da je jelo vrlo lagano, a ipak zasitno.



Potrebno:


800 g. škembića već očišćenih i isečenih na trake

50 g. putera (puter je vrlo zastupljen u pripremi jela Milana)

150 g. pančete

1 glavica crnog luka

1 šargarepa

1 krška celera

4 lista žalfije

5 zrna kleke

5 karanfilića

6 supenih kašika paradajz passate ili gustog soka od paradajza

malo ljute papričice ili ljute aleve paprike

240 g. slanutka iz konzerve


Priprema:


Isecite 150 g. pančete na štapiće.

Sitno iseckajte 1 glavicu crnog luka, 1 šargarepu i 1 dršku celera ili malo rendanog korena celera.

U šerpu stavite 50 g. putera, pančetu, crni luk, celer, šargarepu, 4 lista žalfije, kleku i karanfilić.

Sve zajedno propržite na srednje tihoj vatri, dok povrće ne svene. 

Kad se povrće upržilo, dodajte 800 g. škembića i 6 supene kašike paradajz passate, malo ljute papričice ili ljute aleve paprike i malo soli.

Promešajte sve i nalijte sa vodom da ogrezne.

Kuvajte poklopljeno na srednjoj jačini narednih 2 sata dok škembići ne omeknu.

Povremeno promešajte i nalijte još vode, ako je potrebno.

Kada su škembići mekani dodajte proceđen slanutak i kuvajte još 15 minuta.

Na kraju regulišite so i dodajte malo maslinovog ulja. 

Služite toplo uz prepečen hleb.

Нема коментара:

Постави коментар