tag:blogger.com,1999:blog-22613425549644369592024-03-16T14:23:20.504+01:00Od tanjira do pjataFina jela, saveti i preporukeOd tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.comBlogger557125tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-64976387309970045242024-03-16T14:22:00.000+01:002024-03-16T14:22:46.885+01:00Štanglice sa čokoladom i orasimaJoš jedan stari recept iz mamine sveske. Možete ga napraviti kao štanglice sa oblandama, kao što sam ja uradila. Naime moja namera je bila da ih uvijem sa oblandom i napravim salamu, ali kako nisam našla odgovaranuće oblande napravila sam štangliceSastav:200 g. mlevenih oraha200 g. šećera50 g. čokolade100 ml. sok od narandžeoblandePriprema:Staviti u šerpicu sok od narandže i šećer i kuvati Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-23666962334671068032024-02-27T10:33:00.000+01:002024-02-27T10:33:13.028+01:00Biskvit sa karamelomKolač sa karamelom, isečak iz novina davnih 60-ih godina. Kolač je divan, nije presladak, vazdušasta korica, a u kolač možete napraviti kao u receptu, a možete napraviti i varijantu sa dodavanjem nes kafe i voća, o tome na kraju receptaSastav:Za patišpanj:4 jaja4 kašike šećera4 kašike brašnapekmez od kajsija za premazZa karamel krem:100 g. šećera1 litar mleka3 žumanca3 kašike šećera 4 kašikeOd tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-20559932165761983612024-02-12T16:02:00.003+01:002024-02-12T16:02:54.386+01:00Komorač zapečen sa sirom i paradajzomPored zapečenog radića, pravila sam i zapečen komorač, koji nam se jako svideo, iz prostog razloga što je posle pečenja bio krokantan, nije se raskuvao. Vrlo lagan prilog od povrća i vrlo osvežavajućiSastojci za jednu osobu:1 komoračmalo maslinovog uljaparadajz trešnjica, odokativna količinasir koji se lepo topisooriganoPriprema:Radiću odsecite drške i odstranite spoljne listove, koji su najčešćeOd tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-64118597026243145512024-02-06T10:05:00.001+01:002024-02-06T10:05:44.803+01:00Radić zapečen sa dimljenom šunkom i siromVreme je radića, ima ta u izobilju, okruglih, duguljastih, svakakvih. Ovo je jedan fini recept kako da ga napravite za večeru. Mere su odokativne. Jedino na šta trebate da obratite pažnju jeste, da koristite maslinovo ulje, a ne obično, radić, neka bude onaj duguljastu, a ne okruglu, ne stavite puno šunke, pečenice, može se staviti i pršutu, jer će vam u tom slučaju biti mnogo slano i da Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-48209213557994145942024-01-22T15:46:00.001+01:002024-01-22T15:54:05.249+01:00Lola kifliceLola kiflice, starinske prhke kiflice koje se prave sa mašću i što duže stoje to su bolje, naime najbolje ih je jesti tek posle dva, tri dana. Opet recept iz novina, davne 1956 godineSastav:140 g. putera ili masti2 žumanca2 kašike šećera 20 g. svežeg kvasca3 kašike mlekaprohvat soli250 g. brašnaZa punjenje:marmelada od kajsija, ili neki drugi koji volitešećer u prahu Priprema:Staviti naOd tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-42661054113809888042024-01-17T11:49:00.002+01:002024-01-17T11:49:33.489+01:00Beogradska Saher tortaJedna od najpoznatijih torti u Austriji je poznata Saher torta. Ovo je verzija nastala ko zna kada u Beogradu. Torta je identična po izgledu, ali je za razliku od Saher torte iz Austije ova mnogo sočnija. Recept mi je davnih 80-ih godina dala moja komšinica BrankaSastav:8 jaja2 kašike griza 1 kašičica praška za pecivo250 g. šećera u kristalu150 g. mlevenih oraha150 g. čokolade sa 70% kakaa Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-87142801731121979472023-12-29T10:30:00.001+01:002023-12-29T10:30:37.760+01:00Cikorija sa tunjevinomVeć imam jedan post sa cikorijom, ovo i nije recept već samo ideja kako je možete pripremiti i sa tunjevinom, eventualno i sa dodatkom kuvanog krompiraSastav:1 veza cikorije2 čena belog lukamaslinovo uljekonzerva tunjevinecrne masline bez koštica, odokativna količinaso, bibermalo suve ljute papričiceEventualno kuvanu krompirPriprema:Cikoriji odsecite donji deo, svaki list dobro operite. Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-60390495461994960142023-12-20T11:53:00.005+01:002023-12-20T12:28:30.559+01:00Kokos salamaU toku je velini Božićni post, evo još jednog posnog sitnog kolača, koga možete oblikovati ili kao malu salamicu ili kao veću, kako vam aw više sviđa. Lako se pravi i izuzetno je ukusanSastav:200 g. mlevenog keksa, Plazme ili nekog posnog keksa200 g. čokolade sa 70% kakaa200 g. kokosovog brašna100 g. šećera u prahumalo mleka, za posnu varijantu može u bademovo mleko ili malo soka od Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-48113256967700267692023-12-11T13:56:00.001+01:002023-12-11T18:38:25.258+01:00Skuše za prekosutraJoš jedan jako fini recept za skuše. Ja sam ga nazvala skuše sa prekosutra, jer skuše moraju da odstoje u marinadi dva dana i tek onda se jedu, hladne naravno. Vrlo je zgodno kad ste u haosu pripremanja posnih jela, spremiti skuše na ovaj način, pored toga što su vrlo ukusne, olaksaćete sebi posaoSastojci: SkušeSardele ako ih ne nađete može i bez njih da se pravibrašno soulje za Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-76025955560170913882023-11-26T11:44:00.001+01:002023-11-26T11:44:36.609+01:00Ruske štangliceeRuske štanglice su starinski recept nađen u maminoj svesci. Ove štanglice su preukusne, na oko nisu baš lepe, jer u sastav ide samo dva kašike brašna, masnoća nema, pa ne ma za šta da se drži. Ješćete ih slatko i oblizivati lepljive prste. Dakle nemojte de obeshrabriti, ako ste navikli da kod sitnih kolača imate štanglice “sve pod konac savršene”, obavezno napravite i ove štanglice nećete Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-22213558959254193062023-11-13T10:03:00.000+01:002023-11-13T10:03:35.040+01:00Skuša kuvanaOvo je jedan izuzetno lak način da spremite skuše, mogu da stoje više dana u frižideru u svojoj marinadi, čak je preporučljivo da se jede sutradan po spremanju. Ide post, uz prilog možete poslužiti pirinač, krompir, šta god. Ja sam ih jedan dan jela kao glavno jelo uz pirinač, sutradan sam iz stavila u činiju sa zelenom salatom, malo kuvanog krompira i začinila maslinovim uljem i sokom od limuna,Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0R9P5+M2 Rio, Province of Livorno, Италија42.8366957 10.357554829.731652628706463 -7.2205701999999992 55.941738771293537 27.935679800000003tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-52184737563966478462023-11-08T16:40:00.000+01:002023-11-08T16:40:16.369+01:00Podvarak sa suvim šljivamaOvaj fini recept sam našla u žurnalu Posna jela. Kombinacija mi je savršena, još jedan fin posni recept uz neku finu proju. Ja sam ga malo izmenila po našem ukusuSastav:1 kilogram kiselog kupusa ribanca1 glavica crnog luka2 lista lovorabiber u zrnu2 dl. ulja 150 g suvih šljiva bez košticaPriprema:Ribanac ako je mnogo slan properite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocedi.Crni lik sitnoOd tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-66741876608470829662023-10-31T14:58:00.003+01:002023-10-31T14:58:31.488+01:00Vranjanske bamije sa jagnjetinomDanas sam prvi put uspela da nađem male bamije, kakve volim. Ako ih ima uglavnom su ogromne i meni se ne sviđaju. Dugo već merkam da napravim ovo jelo i konačno upornost mi se isplatila. Jelo je izuzetno ukusno, a pravi se od prilike kao i jagnjeća kapamaSastav:600 g. jagnjetine isečene na komade, može sa i bez kostiju, mislim da je sa kostima ukusnije500 g. bamija4 glavice crnog luka, ja sam Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-6992744605935890372023-10-28T17:20:00.000+02:002023-10-28T17:20:25.614+02:00Leskovačka mućkalicaLeskovčka mućkalica je tradicionalno jelo juga Srbije, ima malih varijacija ko je kako pravi, meni se svidela ova koju sam videla u jednom od mojih kuvara. Ispalo je fenomenalno, a dodatak ajvara mu daje poseban šmek. Da napomenem da je u receptu napisano da se koriste pečene paprike, kako ih ja nisam imala koristila sam sveže i rezultat je odličanSastojci:600 grama svinjskog mesa, krtina, bez Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-35588477530941264922023-10-16T17:00:00.001+02:002023-10-16T17:00:49.007+02:00Kiflice sa mesomKo me poznaje zna da obožavam peciva, kiflice naročito. Ovo su vrlo jednostavne i ukusne kiflice filovane mesom. Mekane su ko duša i nije ih teško napravitiSastav za testo:500 g. brašna + za mešenje25 g. svežeg kvasca80 ml. jogurta75 ml. ulja100 ml. mlakog mleka2 jaja1 kafena kašičica šećera1 kafena kašičica soliZa fil:250 g. mlevenog mesa1 praziluk, samo beli deoulje za dinstanje, 1 crvena Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-4329490210410918592023-10-12T14:37:00.000+02:002023-10-12T14:37:28.955+02:00Korica za slane rolateDakle pravila sam u svom životu raznorazne slane rolate. Smatram da su pored naših pita i prija vrlo zgodne za doručak ili večeru ili za nake svečanije prilike. Ova korica je izuzetno mekana, kao oblačić. Divno se savija, a sa čime ćete je filovati, da li sa krem sirom majonezom, ajvarom, kiselom pavlakom manje je važno i ovom postuSastav:6 jaja1 kašičica soli100 g. brašna tipa “00”2,5 Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-54872982061556895412023-10-08T17:20:00.007+02:002023-10-08T17:34:23.491+02:00Mešana salata za zimu bez konzervansa i vinobranaMožda malo sa zakašnjenjem dajem ovaj recept, ali kako ga prvi put pravim, morala sam da sačekam da dođe vreme za probanje, pa da vidim, da li sam uspela ili sam zabrljala. Naime, recept sam našla u staroj svesci, zapisan ko zna kada, ali je predviđao korišćenje vinobrana, a ja sam baš to htela da izbegnem. Nisam zabrljala, recept sam shodno tome promenila od originala, jer ne koristim niti Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-54043318793158690782023-10-06T11:03:00.002+02:002023-10-06T11:28:33.318+02:00Bundeva punjena suvim voćem i žitomBundeva punjena na ovaj način je meni pravo otkriće. Ono što je posebno lepo je to da kombinaciju sastojaka za punjenje možete napraviti sami od onoga što trenutno imate u kući i od onoga što najviše volite. Jedina stvar je što je potrebna jaka muška ruka da vam iseče gornji deo bundeve, koji će vam služiti kao poklopac, ostalo je sve brzo i lako. Ja ću vam ovde dati mere za bundevu srednje Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-59110055872416215232023-09-20T10:41:00.000+02:002023-09-20T10:41:19.154+02:00Male lepinjice sa svačimVrlo zgodne lepinjice za doručak ili večeru. Odozgo možete staviti šta vam se dopada od suhomesnatog, sireva, povrća i maslinaZa testo:1 kg. brašna1 kvasac2 kašičice šećera1,5 kašičica soli400 ml. mlakog mleka2 belanca180 ml. uljaZa premazivanje:2 žumanca1-2 kašičice mlekaOdozgo:sveži paradajz trešnjica, ja sam koristila moj paradajz konfit Paradajz confitdimljena slaninica, praška šunka, Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-24105572697735877992023-09-20T10:33:00.000+02:002023-09-20T10:33:21.453+02:00Hladna salata sa avokadom, piletinom i pečurkamaOva salata nastala je kombinacijom ostataka koje sam imala u frižideru i ostavi. Ostalo mi je nešto mesa od kuvanja supe od pileta i umesto obožavanog ajmokca, na ovu vrućinu poželeh nešto hladno, zasitno i osvežavajuće.Sastojci:1 avokadosok od 1/2 limuna1 kafena kašičica maslinovog ulja500 g. mariniranig pečurki kisele paprike količina po ukusuostaci od kuvanog pilećeg mesa odokativnaOd tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-87922268296321376682023-08-26T13:43:00.000+02:002023-08-26T13:43:14.791+02:00Pikantno uljePikantno ulje, pa pre bih rekla ulje ljuto ko otrov, ali ovako mi finije zvuči. I Italji je ovo ulje vrlo rasprostranjeno, pravi se sa suvim ljutim papričicama, nikako svežim, a možete koristiti i našu tucanu ljutu papriku. Priprema može biti na hladno i u tom slučaju ulje je spremno za upotrebu posle mesec dana ili na toplo zagrevanjem ulja i u tom slučaju možete ulje koristiti već posle nedeljuOd tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-41820948324707987402023-08-16T16:22:00.002+02:002023-08-16T16:26:25.930+02:00Paradajz pelat i passataAvgust je mesec paradajza, mesec u kome on dostiže svoju savršenu slast i zrelost. Ovde godine pravila sam paradajz pelat, pele na italijanskom znači koža, znači paradajz kome je skinuta koža. Pravi se u paradajz passati, odnosno soku od paradajza. Za vas koji imate bašte najbolj tip paradajza za ovakvu zimnicu je San Marzano, Perini, Pelat nije tip paradajza. Ako pravite veću količinu kao ja Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-10286752980999970372023-07-24T15:16:00.004+02:002023-07-24T15:16:14.289+02:00Sladoled od lešnikaSladoled od lešnika, divnog ukusa na pečene lešnike, izuzetno osvežavajući a priprema nije komplikovana. Ja sam pravila manju meru samo za mene, ako pravite za porodicu samo uduplajte količine. Ja sam ih pravila sa dodatkom čokoladnih suzica, vi možete da i da ih izostavite, mada je meni sa čokoladom još lepšiSastav:2 žumanca 80 g. šećera250 ml. slatke pavlake125 ml. mlekaaroma vanilije100 gOd tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-62988522449238147882023-07-14T14:13:00.000+02:002023-07-14T14:13:22.865+02:00Hladni pirinač sa kozicama i tikvicamaHladni pirinač isto kao i hladna pašta su obavezni letnji obrok u Italiji i to izviše razloga. Brzo se sprema, osvežavajući je, zasitan, a kad dođete kući posle letnje vreline čeka vas gotov obrok, a da to nije neki sendvič na brzinu. Možete ga nositi i kad idete na izlete u prirodu ili na moru na plažuSastav:180 g. pirinča350 g. kozica očišćenih ja sam koristila zaleđene350 g. Zucchina Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2261342554964436959.post-50149549487359048672023-07-12T10:33:00.003+02:002023-07-12T10:33:55.246+02:00Plavi patlidžan sa orasima i jogurtomOvi je vrlo lep prilog, moze biti i kao mezetluka, fin za ove letnje daneSastojci:3 plava patlidžana srednje veličine 2 supene kašike maslinovog ulja500 g. grčkog iki nekog gustog jogurta2 do 3 čena belog luka, zavisi od ukusa1 kafena kašičica ljute tucane aleve paprike ili sveže ljute papričiceso po ukusuorigano 100 g. Indijskog oraha ilu oljušrenog usitnjenog bademaPriprema:Patlidžan Od tanjira do pjatahttp://www.blogger.com/profile/10744191327334924080noreply@blogger.com0