недеља, 15. јун 2025.

Paprike i paradajz punjeni i krompirom i sirom

Paliti rernu leti nije baš najsrećnije rešenje, ali su mi se prijele pečene paprike iz rerne. Mere su ovde odokativne, iz prostog razloga što sve zavisi koje su vam veličine paprike i paradajz za punjenje. Jelo vrlo lepo i zasitno




Sastav:


4 do 5 većih paprika roga

Par većih paradajza za punjenje

1/2 kg. barenog krompira

Ementaler, Trapist ili neki drugi sir malo jačeg ukusa, jer je krompir sam po sebi blagog ukusa

Peršun ili timijan, origano, šta volite

1 šargarepa

so, biber

maslinovo ili obično ulje

Može i praška šunka isečena na kockice


Priprema:


Paprike i paradajz isecite pri vrhu, ali tako da vam isečeni deo služi kao poklopac, kojim ćete zatvoriti paprike i paradajz.

Očistite od semena i prevrnite ih na cediljku da se ocedi višak vode.

Krompir obarite, ostavite da se prohladi, oljuštite i izgnječite kao kad pravite krompir pire.

Izrendajte šargarepu.

Dodajte sir isečen na kockice, so, biber i začine. Stavite i prašku šunku, lep je dodatak, ja je sad nisam stavila, ukusno je i bez šunke.

Promešajre sve sastojke.




Punite paprike, a zatim i paradajz i poklopite ih, onim isečenim delom.

Ja sam ovog puta koristila i paradajz, jer sam imala višak smese, a potrošila sam sve paprike. 

Ako vam ostane višak smese, možete napraviti krokete, koje ćete uvaljati u brašno, mućena jaja i prezle i pržiti ih. 

Nauljite pleh u kome će se peći paprike i paradajz.

 Svaku papriku i paradajz premažite četkicom sa uljem i ređajte u pleh. 

Ja sam imala male ćufre od mesa koje sam stavila između, odličan dodatak za komplet ručak. 

Pecite na 200 stepeni nekih 30 do 40 minuta, a zatim 5 minuta na grilu, da se uhvati korica i paprike i paradajz lepo porumene.

Ovo su laganije punjene paprike, jer nema dinstanog luka i praziluka, što ja obavezno uradim kada punim posnu varijantu. 

Ovde u punjenju ima i sira i šunke i ukus je sasvim u redu i bez tog dodatka. 

четвртак, 12. јун 2025.

Keks sladoled sa kafom

Svake godine kada dođu vrućine otkrijem neki novi recept za sladoled. Ovaj se sladoled brzo pravi, nema kuvanja, samo se umuti i po želji prelije kafom i pospe cimetom



Sastav:


100 g. mlevenog keksa bilo koji vam se sviđa

250 g. Mascarpone

2 dl. slatke pavlake

100 g. šećera

2 male šoljice kafe, one za expresso ili neka vam mera budu čašice za rakiju, možete i onu iz kućnog aparata za expresso sa aromom lešnika, ako imate ili oceđena turska kafa

malo cimeta, meni se svidelo, možete i da izostavite

Expresso kafa za prelivanje, vruća


Priprema:


Skuvajte kafu i ostavite da se ohladi.

Umutite slatku pavlaku i šećer i ostavite sa strane.

Umutite mascarpone, dodajte mleveni keks iz par puta i umutite, da se masa sjedini. 

Zatim dodajte hladnu kafu i na kraju umućenu slatku pavlaku dodajte iz tri puta. Ne treba mutiti, dovoljno je sami jedan krug mikserom, da dobijete ujednačenu masu. 

Možete staviti sladoled u aparat za pravljenje sladoleda i nastaviti kako ga već koristite. 

Drugi način bez aparata za pravljenje sladoleda je da sladoled izlijete u činiju sa poklopcem, koja može da se stavi u friz. 

Posle sat vremena izvadite sladoled i umutite mikserom. 

Vratite sve u činiju, poravnajte i ponovo je stavite u friz. 

Tri puta treba ponoviti ovaj postupak, a to zato da vam se ne bi stvorile grudvice i da bi sladoled bio lep i kremast. 

Umesto expresso kafe ili turske možete napraviti jaču nes kafu, pa nju dodati u istoj količini tečnosti od dve rakijske čašice.

Ja sam moj sladoled prolikom serviranja posula sa malo cimeta i prelila sa malo vruće kafe. 

Može i neki čokoladni preliv.