уторак, 27. мај 2025.

Galete

Galete ili bakin kolač. Na blogu postoji već jedan recept za galete, pravljene sa puterom, preukusne, ovaj je onaj klasični recept za galete koje smo jeli kao deca




Sastav:


6 jaja

400 g. šećera

3 dl. mleka

2 dl. ulja

800 g. brašna

1 prašak za pecivo

1 kesica vanilin šećera


Priprema:


Promešajte brašno i prašak za pecivo. 

Penasto umutite jaja, dok ne udvostruče volumen. 

Dodajte im polako šećer i vanilin šećer i nastavite da mutite, dok masa pobeli. 

Zatim dodajte mleka. 

Kada se masa ujednačila dodajte i brašno iz tri puta, a između brašna i ulje. 

Mutite da nemate grudvica od brašna. 

Uzimajte kutlaču mase i pecite u podmazanom plehu za galete.

петак, 16. мај 2025.

Slani rolat sa korama za pitu

Ovaj neobičan recept za slani rolat sa korama za pitu našla sam na jednom portalu za mlečne proizvode. Odlučim da probam da ga napravim i ne samo da mi se jako dopao krajnji rezultat, već sam osmislila i slatku verziju u obliku kolača  Voćni kolač sa korama za pitu




Sastojci:


500 g. kora za pitu

2 jaja

1 čaša jogurta

100 ml. ulja

1 kašičica prška za pecivo


Fil:

 200 g. pakovanje Philadelphia sira

1/2 kisele pavlake

200 g. praške šunke

100 g. kačkavalja


Priprema:


Umutite jaja, dodaje jogurt, ulje i prašak za pecivo.

Pleh obložite papirom za pečenje. 

Na papir stavite prvu koru i premažite je sa 2 do 3 kašike fila. 

Ja sam stavljala fil na tanjirić, pa onda premazivala kore četkicom. 

Na prvu koru stavite drugu, takođe je premažite i tako sve dok ne utrošite sva kore. 

I najgornju koru takođe premažite.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 10 minuta. 

Izvadite pleh iz rerne i kore prekrijte na par minuta sa krpom. 

Pokvasite vodom kuhinjsku krpu, dobro je iscedite od viška vode i stavite  a radnu površinu. 

Pečenu koru prevrnite da vam gornja strana bude okrenuta na dole i u dodiru sa krpom.

Uvijte uz pomoć krpe koru u rolat i ostavite tako dok se kora potpuno ne ohladi.

Umutite kiselu pavlaku i Philadelphia sir. 

Izvadite koru iz krpe. 

Premažite koru sa 1/3 fila. 

Stavite odozgo prašku šunku. Uvek ostavite prazno 1 cm. od donje i gornje ivice pleha

Ja sam imala sir isečen na listove i svaki sam sa jedne strane debelo premazala kremom od sira, tako da se lepo zalepi za šunku i da ne beži prilikom uvijanja. 

Kada ste poslagali i sir preko šunke premažite ga i sa gornje strane sa  ostatkom kreme od sira. 

Uvijte koru u rolat i spakujte je u alu foliju, kao karamelu. 

Ostavite da se stabilizuje u firžideru nekih 10 sati od ujutru do uveče. 

Isecite na tanke šnite i ukrasite. 




понедељак, 12. мај 2025.

Punjena jaja sa šunkom

Punjena jaja su uvek zgodna kada se pravi meze ili predjelo. Ova su laka i brza za pripremu, vrlo su ukusna, zasitna 




Sastojci:


6 barenih jaja

3 do 4 lista praške šunke, može i špek ili slaninica

3 kašike majoneza

malo senfa po ukusu

maslinovog ulja od prilike 1 kašika

vlašac

so, 

biber ( ako volite pikantno možete dodati umesto bibera malo ljute aleve paprike)


Priprema:


Obarite jaja, moj tajming je 7 minuta, sa malo soli. 

Zatim ih stavite u hladnu vodu da se dobro ohlade. 

Oljuštite ih i isecite ih na pola i žumanca stavite zajedno u činiju. 

Dodajte majonez, senf, ulje i sve izgnječite ili napravite masu mini pimerom.

Regulišite so i biber i na kraju dodajte sitno seckani vlašac. 

Koristite tiganj u kome se se sprema bez ulja.

Iscepkajte na krupno šunku i propržite, dok ne postane rumena.

Stalno mešajte i ona će vam se sama ovako raspasti u froncle. 

Ako koristite slaninica ili špek isecite ih sitno i isto postupite.

Polutke od belanca punite kremom i odozgo pospite sa prženom šunkom.