среда, 30. април 2025.

Tortano Napoletano

Tortano je isto kao i Casatiello klasična slana torta za Božić ili Uskrs koja se priprema u Napulju, s’tom razlikom što ovde u punjenje idu i kuvana jaja. Kao i sve što dolazi sa te strane Italije, vrlo bogato filom, ukusno, prava praznična pogača 




Sastojci:


500 g. brašna 

300 ml. vode 

15 g. svežeg kvasca

1 kašičica šećera

60 g. masti

soli 12 g. 


Punjenje:


200 g. salame

2 kuvana jaja

200 g. čvaraka

150 g. sira Provolone, ili Scamorza ako nemate može i trapist kao zamena

50 g. Parmigiano Reggiano rendani.

biber

mast za pleh


Priprema:


Prosejte brašno.

Kavasac izvadite iz frižidera, neka se temperira na sobnoj temperaturi.

Zagrejte vodu da bude mlaka.

U činijicu stavite kvasac, šećer i vodu.

Razmutite da se kvasac i šećer istope.

U brašno uspite so, promešajte i napravite udubljenje. 

Sipajte razmućeni kvasac u vodi, biber, mast  i mutite mikserom sa nastavkom za testo na najslabijoj brzini.

Stavite na pobrašnjenu radnu površinu, premesite, oblikujte loptu i vratite u vanglu da udvostruči volumen.

Oblikujte loptu, stavite u vanglu, prekrijete prvi prozirnom folijom, a zatim i krpama i ostavite da raste dok ne udvostruči volumen. 

Kada je testo pri kraju narastanja isecite na kockice čvarke, salamu i sir i sve promešajte.

Nadošlo testo stavite na pobrašnjenoj radnu površinu, premesite ga i razvijete oklagijom u pravouganonik veličine 50 x 30 cm. 

Rasporedite seckanu salamu, sir i čvarke po celoj površini testa. 

Na kraju isecite i jaja i njih stavite odozgo. 

Odozgo pospite Parmigiano Reggiano.




Uvijte sve u rolat. 

Uzmite pleh prečnika 26 cm sa okruglim obručom sa strane i premažite ga sa mašću.

Stavite pažljivo testo unuttra i spijite krajeve da jedan kraj uđe u drugi. 

Prekrijte testo i ostavite ga da da narasta, nekih sat do sat i po, dok lepo ne naraste

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni narednih 50 minuta.

Zatim pojačajte temperaturu na 200 stepeni i pecite narednih 10 minuta.







Voćni kolač sa korama za pitu

Jede mi se pita sa višnjama, a da nije pita sa višnjama, već kolač sa kremom. Setih se da sam pre neki dan pravila slani rolat sa korama za pitu. Mogle bi kore pečene na taj način lepo da se iskoriste. Hoću, neću, ma šta me briga, da probam. I eto, probala sam, kombinacije su super, vrlo rastegljiv recept, može tu svašta da se iskombinuje




Za kore:


12 kora za pitu

2 jaja

1 čaša jogurta

100 ml. ulja

1 kašičica praška za pecivo


I kombinacija:


Tegla višnji iz kompota, oceđene od soka

1 kašika prezle

1 kašika griza

3 do 4 kašike šećera


Za posipanje:


Šećer u prahu



II kombinacija:


Fil:


1 pakovanje sira Philadelphia - možete umesto njega staviti sir Mascarpone

1 pakovanje kisele pavlake - kiselu pavlaku možete zameniti i sa umućenom slatkom pavlakom

Uglavnom da je ista količina i jednog i drugog za bilo koju kombinaciju se odlučite

Šećer u prahu po ukusu

Sveže voće: maline, jagode, borovnice, banane, kivi



Postupak:


Umitite jaja, dodajte ulje, jogurt i prašak za pecivo i sve umitite. 

Kore ćete mazati filom i slagati jednu na drugu. 

Četkicom to lepo i brzo ide. 

Premazuje se i najgornja kora.

Izmešajte prezlu, griz i 3 do 4 kašike šećera.

Pospite po celoj kori. 

Poređajte odgore višnje. 

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 20 do 25 minuta, da vam lepo zarumeni. 

Šećer će se malo karamelizovati od pečenja. 

E sad možete ostaviti koru takvu da se ohladi, posuti prah šećerom i jesti. 

Meni se i tako hrskava jako sviđa. 


Za ovo što vidite na slici sam uradila sledeće:


Kada se kora sa višnjama ohladila isekla sam je na tri jednaka dela. 

Umutila sam krem sir i kiselu pavlaku, dodala šećera u prahu po ukusu i dobila kremu. 

Svaku koru sam premazala filom, naslagala jednu na drugu. 

Blago pritisnite da prione.

Stavite je u odgovarajući kalup.

Prekrijte alu folijom i ostavila da odstoji preko noći. 


Kombinacija sa svežim voćem: jagoda, malina, ribizla, borovnica, banana, kivi 


Kore premazujte sa jajima, uljem, jogurtom i praškom za pecivo, kao što je gore navedeno. 

Najgornju koru premazanu pospite samo sa 3 do 4 kašike šećera.

Ispecite. 

Pustite da se ohladi, isecite na tri jednaka dela. 

Odvojite fil na dva jednaka dela.

Premažite sve kore sa pola fila.

U odgovarajući kalup stavite prvu koru sa filom, poređajte voće i preko voća stavite 1/3 od ostatka fila.

Isto uradite i sa ostale dve kore.

Blago pritisnite da prione.

Premažite blago i stranice kolača. 

Najgornju koru možete dodatno ukrasiti voćem. 

Uvijte u alu foliju i ostavite preko noći ili nekih 10 sati da se lepo slegne. 

уторак, 29. април 2025.

Kolač sa jabukama

Ovaj kolač sam prvi put jela kod moje drugarice pre barabar skoro 20 godina i do danas mi je ostao kao nešto izuzetno lepo, ali nikako da ga napravim ponovo. Zašto ga nisam pravila nemam pojma, ali evo nakanih se. Baš je onakav kakvog ga se sećam mekan kao duša i sočan




Sastav:


3 jaja

2 čaše od jogurta šećera, ja sam stavila samo 1 čašu šećera i bilo nam je sasvim dovoljno slatko

1 čaša jogurta

1/2 praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera 

2 čaše od jogurta brašna

1/2 čaše od jogurta ulja

Malo rendane korice od limuna

3 do 4 jabuke zavisi od veličine

cimet


Priprema:


Jabuke oljuštiti, izrendati na krupno rende, dodati malo cimeta i prodinstati na vatri dok sok koje su pustile ne ispari. 

Prohladiti. 

Pomešati brašno sa praškom za pecivo.

Umutiti penasto jaja da udvostruče volumen, dodati šećer i vanilin šećer dok masa ne pobeli. 

Zatim dodati jogurt, ulje i brašno. 

Mutiti dok se svo brašno lepo ne apsorbuje. 

Pleh premazati puterom i posuti brašnom. 

Otresti višak brašna. 

Sipati 1/2 mase od testa, pravnati. 

Zapeći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni, dok se malo ne zapece, videćete počeće da blago rumeni. 

Izvaditi iz rerne i odozgo ravnomerno staviti jabuke, poravnati i preko jabuka staviti drugi deo testa. 

Vratiti ponovo u rernu i peći dok se kolač ne ispeče i dobije rumenu boju.

Nisam vam navela veličinu pleha, ja sam kolač pekla u malom plehu 25x18 cm i to je bila greška, mora se peći u većem plehu, barem duplo većem.  




недеља, 13. април 2025.

Salata sa artičokama

Ovo je vrlo lepa brzinska salata, sklepana na licu mesta. Može biti posna ili mrsna. Jednako je ukusna u obe varijante




Mere su odokativne:


Sastav:


Artičoke marinirane u ulju

2 suva paradajza iz ulja

1 konzerva tunjevine u ulju

Masline zelene ili crne

Kiseli krastavčići

Mladi crni luk ili crveni crni luk tvz. Kapula

Feta sir

2 barena jaja

Maslinovo ulje

So, biber


Priprema:


Izvadite artičoke, suvi paradajz i tunjevinu iz ulja i ostavite barem sat vremena na cediljku da se dobro ocede od viška ulja. 

Kada se dobro occedilo, isecite suvi paradajz na sitno, artičoke, ako nisu već isečene isecite na 6 delova. 

Takođe Isecite kisele krastavce i luk mladi ili kapulica na kolutove, kao i masline odvojite im košpice. 

Sve sastojke pomešajte, dodajte so i biber. 

Ja sirće nisam dodavala, može balsamico sirće.

Za mrsnu varijantu obarite dva jaja, ohladite i isecite na kocke. 

Fetu takođe isecite na kocke. 

Sve promešajte.

субота, 12. април 2025.

Zapečena pašta s belim raguom

Ovo je predlog za jedan divan praznični ručak. Ako napravite ragu dan pre toga, sve će vam sledeći dan ići brzo i kao od šale. Link za ragu ću vam staviti u opisu samog recepta




Sastav: 


Link kako napravit beli ragu: Beli ragu

500 kg. pašte, ja sam koristila kružiće - anellini, možete koristiti i penne ili neki drugi tip kratke pašte koju volite 

500 g. bešamela i to od:

50 g. putera

40 g. brašna

1/2 litre mleka

muškatni oraščić 


Zatim:


150 g. praške šunke seckane na kockice

200 g. sira Provola ili nekog koji se lepo topi iseckanog  a kockice

100 g. Parmigiano Reggiano 


Priprema:


Napravite prvo bešamel. 

Istopite 50 g. putera. 

Dodajte 40 g. brašna, po pravilu je 50 g. brašna, ali za ovaj put mi treba malo ređi bešamel, pa sam smanjila količinu brašna. 

Propržite brašno, pa polako iz više navrata dolivajte mleko, mešajte stalno da nemate grudvica. 

Kada ste sipali i poslednju turu mleka, dodajte muškatni oraščić i kuvajte dok ne bude štednje gusto. 

Sklonite sa vatre. 

Skuvajte paštu u slanoj vodi po uputstvu na pakovanju. 

Ocedite je. 

Stavite testeninu u ragu, dobro promešajte. 

Odvojite jednu kutlaču bešamela.

Dodajte u ragu sa paštom ostatak bešmela, prašku šunku i sir i sve promešajte. 

Pleh u kome ćete peći namastite puterom i pospite sa malo prezle. 

Uspite paštu i poravnajte. 

Pomešajte bešmel sa Parmigiano Reggiano prelijte paštu, poravnajte.

Odozgo pospite sa prezlom, samo malo, ali ravnomerno i zapecite u prethodno ugrejan on pećnici na 180 stepeni 25 do 30 minuta.






Beli ragu

Pored nadaleko poznatog ragua sa paradajzom, postoji i varijanta bez paradajza. Vrlo je ukusno, ja sam danas pomešala ovaj ragu sa paštom, dodala ,sireve, šunku i zapekla. Rezultat odličan, posebno za one koje od paradajza muči kiselina. Odlično nedeljno ili praznično jelo



 

Sastav:


1 glavica crnog luka

1 šargarepa

1 drška celera

maslinovo ulje

40 g. putera

500 g. mlevenog mešanog mesa

1 lovorov list

1/2 čaše belog vina

so, biber

150 g. graška

supa mesna, od povrća ili voda ako nemate supu od povrća ili mesa, mada je sa supom mnogo ukusnije 


Priprema:


Sitno isecite crni luk, šargarepu i celer. 

Propržite  a srednjoj vatri, dok luk ne svene. 

Dodajte mleveno meso, so, biber, propržite ga. 

Pred kraj dodajte i lovorov list.

Zatim zalijte sve sa vinom, pojačajte vatru i dinstajte dok vino ne ispari. 

Kad je vino isparilo nalijte sa malo vode ili supe 1 kutlaču i krčkajte na najtišoj vatri poklopljeno narednih 2,5 sata. 

Povremeno promešajte i nalijte tečnosti ako je potrebno.

Na kraju dodajte i grašak i dinstajte još, dok grašak ne omekne, nekih 10 minuta. 

Ragu je gotov, ja sam sa njime napravila paštu zpečenu u rerni.


Evo link za recept za zapečenu paštu Zapečena pašta sa belim raguom


четвртак, 10. април 2025.

Kuglof sa citrusima

Ovaj Kuglof je pravljen i sa limunom i s narandžom, a može se praviti ili samo sa jednim ili sa drugim ili oboje, kao što sam ja uradila. Izuzetno je mekan i sočan, ulazu u favorite mojih 5 najboljih




Sastav:


280 g. brašna

250 g. sira Ricotta ili našeg sremskog sira ne slanog

3 jaja

100 ml. soka od narandže

100 ml. soka od limuna

200 g. šećera, ja sam stavila umesto toga 3 kašike Truvije

1 kesica praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera ili aroma vanile


Priprema:


Ricotta se prethodno usitni viljuškom.

Umutite penasto jaja. 

Dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite da mutite. 

Sipajte i sok od limuna i narandže.

Zatim dodajte usitnjeni sir.

U brašno dodajte prašak za pecivo i promešajte. 

Kada se masa razredila dodajte iz tri puta u smesu sa jajima. 

Kalup za Kuglof premažite puterom i pospite brašnom.

Otresite višak brašna i sipajte smesu. 

Poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 40 minuta. 

Probajte čačkalicom. 

Pečeni Kuglof ostavite da se prohladi pa poslužite. 

понедељак, 7. април 2025.

Čorba od spanaća sa pirinčem

Na blogu imam zapisan recept za Čorbu od krompira i spanaća, ova je malo drugačija. Obe vrlo ukusne i nama su bile obrok čorbe. Za pravljenje ove čorbe najbolje je koristiti mladi crni luk i svež spanać. Uz malo kuvanih jaja dobićete stvarno divan obrok. Za posnu varijantu zamenite mleko s jednakom količinom supe od povrća ili sa vodom i izostavite kuvana jaja




Sastav:


50 ml. ulja

2 do 3 struka mladog crnog luka ili manja glavica crnog luka

20 g. brašna

1 kašika aleve paprike

500 g. svežeg spanaća

300 ml. mleka

300 ml. vode

40 g. pirinča

so

muškatni oraščić


Priprema:


Spanać operite i sve sa drškama ga isecite na rezance.

Sitno isecite mladi crni luk, ako nemate onda koristite manju glavicu crnog luka, mada je sa mladim crnim lukom daleko ukusnije. 

Možete umesto dela ulja dodati istu količinu putera. 

Kada se luk izdinstao dodajte brašno i propržite par minuta, stalno mešajući. 

Dodajte alevu papriku, sklonite sa vatre, mešate da paprika ne zagori.

Zatim dodajte sav spanać, dobro promešajte poklopite i dinstajte par minuta. 

Spanać će ispustiti i svoju vodu.

Propržite tako par minuta, dok spanać ne svene, povremeno promešajte,

Kada je spanać svenuo dodajte mu malo muškatnog oraščića i soli. 

Nalijte sa mlekom i vodom, dodajte pirinač, promešajte i kuvajte dok se pirinač ne skuva. 

Mešajte često, jer je čorba gusta. 

Za to vreme obarite dva jaja. 

Kada je pirinač skuvan, servirajte čorbu u tanjire i odozgo pospite iseckano kuvano jaje. 



четвртак, 3. април 2025.

Kiseo kupus sa mesom

Danas sam htela malo da malo ispraznim friz i frižider, a nije mi se pravilo ništa klasično. Kiseo kupus ribanac i suva rebra su mi bila početna kombinacija i tako razmišljajući pade mi na pamet da i pasulj i krompir idu odlično sa suvim rebrima. Ostao mi je zadnji paket svinjskog mesa i tako je nastalo ovo fantastično jelo. Bez mesa imate odličan posni ručak.




Potrebno:


1 veća glavica crnog luka

1 praziluk, beli deo, ako nemate može u bez, ali je lepše sa

600 gr. svinjskog mesa za dinstanje, isečenog na kockice, može i više 

oko 1 kilograma kupusa ribanca

250 pasulja, ja sam koristila onaj iz konzerve

1 puna kašičica aleve paprike

3 čena belog luka

suva rebra odokativno, ne treba puno, samo da da šmek i da zamiriši

1 do 2 veća krompira

lovorov list

biber u zrnu

ulje


Priprema:


Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na ulju, na tihoj vatri da svene. 

Za to vreme properite kiseli kupus, da izbaci višak slanoće i ostavite da se ocedi.

Pasulj takođe properite pod mlazom hladne vode, da uklonite tečnost u kome je bio i ostavite da se ocedi.

Kada je luk na pola upržavanja dodajre mu i praziluk isečen na kolutove. 

Propržite i kada je i praziluk upržen dodajte meso i 3 čena belog luka ucelo. 

Neka se proprži, da bi meso dobilo blagu koricu i ostalo sočno unutra. 

Na kraju dodajte i kiseo kupus, pasulj i sve propržite ba srednjoj vatri par minuta.

Sklonite s vatre dodajte alevu papriku i dobro promešajte.

U tepsiji u kojij ćete peći, a najbolja je zemljana tepsija, ako nemate bilo koja stavite na dno ulje. 

Zatim stavite polovinu količine kupusa, pasulja i mesa i poravnajte. 

Na to stavite suvo meso iseceno na parčad, krompir isečen uzdužno na krupno, ako je manji može i ucelo. 

Stavite lovorov list i promešajte sa ostatkom kupusa, mesa i pasulja.



U šerpu u kojij vam se upržavalo sve nalijte vode i sipajte u tepsiju, tako da ne prelazi polovinu, iz prostog razloga što će vam i kupus prilikom pečenja pustiti svoju vodu. 

Zatvorite tepsiju sa alu folijom i pecite na 200 stepeni oko 3 sata. 

Na kraju otkrijte tepsiju i zapecite na 250 dok vam ne porumeni odozgo.