четвртак, 31. јул 2025.

Hladna lazanja sa Pane Carasau

Šta je sad pa to? Pane što u prevodu znači hleb, carasau izgovara se karasau je tradicionalna vrsta hleba iz Sardenje u Italiji. To su zapravo tanki listići pravljeni od griza od durum pšenice, vode i ulja i pečeni u peći. Ovde se kupuju već gotovi. Ako imate prilike da ih kupite obavezno ih kupite i pripremite. Ja sam ih sad otkrila, mogu se pripremiti na različite načine i slane i slatke. Ovaj način pripreme je najpoznatiji. Brzo i lako se sprema



Sastav:


250 g. pane Carasau

150 g. mozzarelle

200 g. pesta genovese - imate recept kod mene ili kupite kupovni http://odtanjiradopjata.blogspot.com/2019/08/pesto-alla-genovese.html

80 g. rendanog sira Pecorina, ako nemate rendani Parmigiano Reggiano 

400 g. paradajz pelata

1 čen belog luka

maslinovo ulje

bosiljak

so, oprez jer Pecorino je dosta slan


Pane Carasau:



Priprema:


Paradajz pelat izgnjčite rukama, da imate male komadiće.

Mozzarellu isecite na pačiće. Ako nemate mozzarellu možete u zamenu koristiti naš beli mladi sir. 

Na malo maslinovog ulja stavite 1 čen belog luka, da na tihoj vatri pusti aromu, ne sme da vam porumeni, samo da malo dobije plikove po površini. 

Zatim dodajte paradajz pelat, bosiljak, malo soli i kuvajte sve na srednjoj vatri 5 minuta, da se malo sos zgusne, samo malo.

Izvadite čen belog luka. 

Pesto razredite da 3 kašike vode.

U širu šerpu ili u dublji tiganj stavite hladnu vodu.

Trebaće vam pleh, ja sam koristila ovu staklenu činiju, može biti bilo kog oblika, koja može odmah da se iznese na sto.

Dno činjje namastite četkicom sa malo maslinovog ulja.

Uzmite parče hleba i potopite ga u vodu, tek da omekne, ne da se natopi vodom i raspada. 

Otresite parče hleba od viška vode i slažite u činiju. 

Uopšte nije bitno ako vam se hleb onako suv i izlomi, slagaćete ga unutra da pokrije površinu, kao puzle, ne mora baš da bude perfektno. 

E sad moj savet vam je da odmah pre nastavka slaganja stavite sledeću turu hleba u vodu, dok stavljate sos od paradajza, pesto i mozzarellu taman će sledeća tura hleba biti spremna za slaganje.

Na hleb stavite 3 do 4 kašike sosa od paradajza, ili ovako kutlačom, lepo razmazanog, preko toga malo pesta, kako se vidi na fotografiji, seckane mozzarelle i Pecorina. 

Odozgo tanak, tanak sloj maslinovog ulja.






Slažite tako par slojeva dok imate sastojaka.

Prekrijte sve providnom folijom i stavite u frižider da se svi sastojci lepo sjedine i lepo rashladi sat vremena, možete napraviti i uveče za ujutru ili popodne za večeru.










понедељак, 28. јул 2025.

Zapečene tikvice sa kiselom pavlakom

Tikvice, zucchine, jako baš volimo. Ove druge talijanske malo više koristimo, imaju manje semena, jedu se sve sa korom. U receptu možete koristiti one koje vi imate, samo neka su sitnije, naročito ako su naše i za razliku od talijanskih tamno zelenih, našim domaćim tikvicama se obavezno skine kora. Recept je po sistemu smuti pa prospi. Umesto skuvanog pirinča možete koristiti i nabubli bulgur u težini od 200 g. kuvanog, koji vam ostane od nekog drugog spremanja, na primer bulgur salate sa peršunom






Sastav:


1 kg. mladih tikvica 
2 čaše kisele pavlake
4 jaja
1 kafena šoljica ulja
150 g. sira
70 g. pirinča, ja sam stavila 200 g. već natopljenog bulgura. Kuvanjem 35 g. pirinča dobićete 100 g. kuvanog pirinča. 
200 ml. mleka
so 
biber


Priprema:


Tikvice ako koristite naše tikvice očistite ih, oljuštite, isecite na kolutove i kuvajte u slanoj vodi 5 do 10 minuta od kada voda proključa.

Zatim ih stavite na cediljku da se dobro ocede i prohlade. 

Ako koristite zucchine samo im odsecite krajeve i cele stavite da se kuvanu isto 5 do 10 minuta, od kad voda proključa. 

Izvadite ih iz vode, isecite na kolutove i ostavite da se ocede. 

Pirinač skuvajte u slanoj vodi al dente a zatim ga ostavite da se ocedi i prohladi.

Kada su se tikvice dobro prohladile izgnječite ih rukama, ne u kašu, neka imate komadiće. 

Dodatno će pustiti višak vode. 

U umutite penasto jaja, dodajte pavlaku, mleko, ulje, so i biber i mutite dok se masa ne sjedini. 

Zatim sipajte pirinač ili natopljeni i dobro oceđen bulgur, dodajte izmrvljen sir. 

Pleh namastite, sipajte smesu unutra i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok vam lepo ne porumeni. 






понедељак, 21. јул 2025.

Pita sa višnjama

Pita sa višnjama i večito pitanje šta je kome draže pita sa višnjama, jabukama ili bundevara. Mrtva teka, ali mi je pita sa višnjama ipak malo ispred ostalih. Moram da napomenem da moja pita ima minimalnu količinu i ulja i malo šećera, jer ja ne volim kad je pita mnogo slatka, čak je i ne posipam šećerom u prahu. Ako je pospete šećerom u prahu biće vam taman slatka 





Potrebno:


12 kora za pite to je negde 1 pakovanje od po 1/2 kg.


Za premazivanje kora:


200 ml. jogurta

50 ml. ulja

1 kesica praška za pecivo


Za višnje:


800 g. do 1 kg. očišćenih višanja, mogu i i kompota, dobro oceđene

50 g. prezle

50 g. griza 

1 kesica vanilin šećera

120 g. šećera, ako ne smete da koristite šećer stavite tri kašike truvije. Ona mi ima prirodniji ukus od stevije. Možete staviti i više šećera, ako volite više slatko, probajte. Ja ovde nemam sveže višnje, već samo one ih kompita, koje su same po sebi već slađe.


Za premazivanje štrudle:


4 kašike fila od jogurta 


Za posipanje:


Šećer u prahu


Priprema:


Višnje pomešati sa prezlom, grizom i šećerom ili truvijom i sa vanilin šećerom.

Ostaiviti da odstoji 15 minuta. 

Kore podeliti na 4 dela, da svaki ima po tri lista. 

Pomešati jogurt, ulje i prašak za pecivo.

U činijicu dvojiti 4 kašike fila od jogurta, za premazivanje uvijene pite.

Na pleh od rerne staviti kuhinjski papir.

Višnje sa grizom podeliti na 4 jednaka dela, meni je tako lakše, onda znam da će mi svaka jufka biti jednaka. 

Prvu koru premažite smesom od jogurta, preko staviti drugu koru, premazati je, staviti treću koru i nju takođe premazati. 

Na 1 cm. Od donje šire strane kore poređati višnje u redu, kao voz. 

Ostaviti slobodno i po 1 cm. sa leve i desne strane i taj slobodni deo kore saviti ka unutra, da vam prilikom pečenja ne bi ništa curelo sa strane. 

Koru zatim donjom, širom stranom uviti vrlo labavo u štrudlu i staviti na pleh.

Slažite ih u peh tako da ostavite malo prostora između njih, jer će prilikom pečenja narasti. 

Ako u pakovanju imate 11 kora, kako je ti kod mene slučaj, pravite opet 4 štrudle, 3 sa po tri kore i 1 sa po dve kore. 

Kada ste sve štrudle uvili premažite ih četkicom prelivom od jogurta, koji ste odvojili u činijicu odozgo i sa strana.

Peći na 180 stepeni dok fino ne porumeni oko 40 minuta, zavisi od vaše pećnice. 

Sačekati da se ohladi, seći i eventualno posuti šećerom u prahu.













Salata od ostataka

Ovo opet nije recept, nego ideja, ostalo mi je u frižideru nešto malo od ničega, pa sam napravila ovu salatu. Možete dodati koji orah, malo prepečenog hleba isečenog na kockice i servirati uz sir. Eto mi smo tako danas ručali na ovu vrućinu




Sastojci:


Veza peršuna

2 krastavca

2 šargarepe

1 kisela jabuka ja sam koristila Granny Smith 

sok od limuna

maslinovo ulje

so, biber


Priprema:


Vezu peršuna isecite ba sitno. 

Krastavac oljuštite i iseckajte na kocke. 

Jabuku očistite, ali je ne ljuštite i isecite na kocke.

Šargarepe oljuštite i izrendajte ba krupno rende ili je iseckajte na krupnije u seckalici. 

Promešajte sve sastojke, dodajte maslinovo ulje, so, malo soka od limuna. 

Promešajte i servirajte 

недеља, 6. јул 2025.

Nes sladoled

Prelep osvežavajući sladoled sa ukusom Nes kafe. Ovaj je sa kondenzovanim mlekom, biće još jedan post sa mlekom i pavlakom, znači proizvodima koji su nekima od vas pristupačniji. Šećer vam ne treba, kondenzovano mleko je već slatko




Sastav:


500 ml. slatke pavlake

220 g. kondenzovanog mleka

10 g. Nes kafe


Priprema:


Stavite u šerpicu malo pavlake sa Nes kafom da se zagreje. Mešajte dok se Nes kada ne istopi, a zatim odmah skinite sa vatre. 

U činiji pomešajre istopljenu Nes kafu, ostatak slatke pavlake i kondenzovano meleko, dok se sve ne sjedini. 

U aparat za sladoled stavite masu i koristite ga kako g već koristite za svaki drugi tip sladoleda. 

Ako nemate aparat za sladoled, stavite sve u činiju sa hermetičkim poklopcem i ostavite par sati u friz, da se stegne. 

Kada imate u sastavu sladoleda kondenzovano mleko neće vam se prilikom zamrzavanja stvoriti kristalići leđa, tako da ne morate da ga vadite iz friza i mešate na svakih pola sata po tri puta, kao što to mora da se radi sa drugim vrstama sladoleda. 

Pre upotrebe izvadite činiju sa sladoledom iz friza, da malo popusti i da možete lepo da ga servirate. 

Kod nas je bila takva vrelina da tenutak nepažnje i koji minut na suncu i za malo da ispadne Nes čorbica, ali ukusna Nes čorbica.