среда, 30. април 2025.

Voćni kolač sa korama za pitu

Jede mi se pita sa višnjama, a da nije pita sa višnjama, već kolač sa kremom. Setih se da sam pre neki dan pravila slani rolat sa korama za pitu. Mogle bi kore pečene na taj način lepo da se iskoriste. Hoću, neću, ma šta me briga, da probam. I eto, probala sam, kombinacije su super, vrlo rastegljiv recept, može tu svašta da se iskombinuje




Za kore:


12 kora za pitu

2 jaja

1 čaša jogurta

100 ml. ulja

1 kašičica praška za pecivo


I kombinacija:


Tegla višnji iz kompota, oceđene od soka

1 kašika prezle

1 kašika griza

3 do 4 kašike šećera


Za posipanje:


Šećer u prahu



II kombinacija:


Fil:


1 pakovanje sira Philadelphia - možete umesto njega staviti sir Mascarpone

1 pakovanje kisele pavlake - kiselu pavlaku možete zameniti i sa umućenom slatkom pavlakom

Uglavnom da je ista količina i jednog i drugog za bilo koju kombinaciju se odlučite

Šećer u prahu po ukusu

Sveže voće: maline, jagode, borovnice, banane, kivi



Postupak:


Umitite jaja, dodajte ulje, jogurt i prašak za pecivo i sve umitite. 

Kore ćete mazati filom i slagati jednu na drugu. 

Četkicom to lepo i brzo ide. 

Premazuje se i najgornja kora.

Izmešajte prezlu, griz i 3 do 4 kašike šećera.

Pospite po celoj kori. 

Poređajte odgore višnje. 

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 20 do 25 minuta, da vam lepo zarumeni. 

Šećer će se malo karamelizovati od pečenja. 

E sad možete ostaviti koru takvu da se ohladi, posuti prah šećerom i jesti. 

Meni se i tako hrskava jako sviđa. 


Za ovo što vidite na slici sam uradila sledeće:


Kada se kora sa višnjama ohladila isekla sam je na tri jednaka dela. 

Umutila sam krem sir i kiselu pavlaku, dodala šećera u prahu po ukusu i dobila kremu. 

Svaku koru sam premazala filom, naslagala jednu na drugu. 

Blago pritisnite da prione.

Stavite je u odgovarajući kalup.

Prekrijte alu folijom i ostavila da odstoji preko noći. 


Kombinacija sa svežim voćem: jagoda, malina, ribizla, borovnica, banana, kivi 


Kore premazujte sa jajima, uljem, jogurtom i praškom za pecivo, kao što je gore navedeno. 

Najgornju koru premazanu pospite samo sa 3 do 4 kašike šećera.

Ispecite. 

Pustite da se ohladi, isecite na tri jednaka dela. 

Odvojite fil na dva jednaka dela.

Premažite sve kore sa pola fila.

U odgovarajući kalup stavite prvu koru sa filom, poređajte voće i preko voća stavite 1/3 od ostatka fila.

Isto uradite i sa ostale dve kore.

Blago pritisnite da prione.

Premažite blago i stranice kolača. 

Najgornju koru možete dodatno ukrasiti voćem. 

Uvijte u alu foliju i ostavite preko noći ili nekih 10 sati da se lepo slegne. 

Нема коментара:

Постави коментар