уторак, 13. фебруар 2018.

Svinjska pečenica sa umakom od jabuka

Pečenica i voće. Vrlo lepa kombinacija slanog i slatkog. Kao prilog bareni krompir ili krompir pire i imaćete odličan ručak. 



Sastojci:


1 svinjska pečenica
maslinovo ulje
2 šargarepe
1 kisela jabuka
2 stabljike celera ili jedno parče korena celera
2 mlada crna luka, samo beli deo
1 grana ruzmarina
4 lista salvije
1 list lovora
so
senf
3 čena belog luka

Priprema:


Svinjsku pečenicu posoliti i premazati senfom. Kružnim pokretima utrljavati so i senf u meso i ostaviti da odstoji nekih 15-ak minuta.

Na malo maslinovog ulja propržiti svinjsku pečenicu. 

Mali savet kada pržite pečenicu prvo propržite krajeve gornji i donji deo. Tako ćete moći lakše da je držite u rukama i da se bakćete sa raznoraznim pomagalima da bi stajale uspravno. 

Zatim je položite i nastavite da je pržite sa svih strana. Kada dobije zlatno žutu boju izvadite je na stranu.

Šargarepu, celer i beli deo mladog luka isecite na kolutove.

Na ulju u kome se pržila pečenica propržite seckano povrće i 3 čena belog luka ucelo. Dodajte i list lovora, 1 granu ruzmarina i 4 lista salvije. 

Kad se povrće propržilo stavite unutra pečenicu.

Nalijte sve sa 2 do 3 dl vode i krčkajte na umerenoj vatri poklopljeno 1 sat. 

Pri kraju krčkanja videćete da se voda dosta redukovala. 

Ogilite jabuku, isecite na komade i stavite u pečenicu.

Zapecite sve u rerni na 220 stepeni još nekih pola sata. 

Kada je meso dobilo lepu rumenu boju, izvadite pečenicu sa strane. 

Pečenicu ne seći odmah, već je ostaviti da se malo prohladi.

Izvadite ruzmarin i lovor, a sve ostalo izmiksajte mini  pimerom. 


Ovako spremljenu pečenicu možete jesti i toplu i hladnu.