среда, 7. фебруар 2018.

Carbonara

Carborana, jedna od poznatih italijanskih pašti regiona Lazia, vama verovatno malo poznat, ali kad kažem Rim, odmah se zna na koji deo Italije mislim. Ovo jelo nadasve obožavano i rasprostranjeno širom sveta, nema dugu istoriju. Postoji više predpostavki kako je ovo jelo nastalo. Jedna od njih je da je nastalo davne 1944. godine po oslobođenju Rima od strane Amerikanaca. Oni su svoja vojnička sledovanja u hrani, u kojima je između ostalog bilo jaja u prahu i bacon, njihovu slaninu. Neko od njih se dosetio da pomeša te sastojke i skuva ih sa paštom. Svima se to svidelo i ubrzo su italijanski kuvari usavršili recept i tako je nastala sadašnja carbonara. Slanina se u to vreme čuvala i na taj način što je bila prekrivena slojem bibera, pa eto od kuda biber, ako se neko pita. Jedno od osnovnih pravila carbonare je da se pavlaka za kvanje ne koristi, neki to smatraju svetogrđem. Ako hoćete da započnete žučnu raspravu kod Italjana pomenite carbonaru i pavlaku i raprava će ići do u nedogled. Još jedna osnovna karakteristika je da se biber mora osetiti.





Sastav za dve ješne osobe kao glavno jelo:



250 g pašte 
100 g  quanciale ( slanina od svinjskog obraza), ako nemožete da nabavite quanciale zamenite ga sa pančetom
1 celo jaje
2 žumanca
100 g. pecorino romano tvrdi ovčiji sir za ribanje, ako baš nemate pecorino, koji je u ovom slučaju idealna kombinacija sa qancale koristite Parmigiano Reggiano 
1/2 kafene kašičica bibera. Biber mora da se oseti u carbonari.

Napomena:


Po pravilu po osobi ide 80 g. pašte, ali kako smo mi ješni i carbonaru jedemo kao glavno jelo, ovo su mere za mene i mog muža sasvim taman.
 

Priprema:


Stavite paštu da se kuva. Pravilo je da na svakih 100 g pašte stavi 1 litar vode i 10 g soli. So se uvek doda isključivo kada voda proključa.

Za to vreme dok vam se greje voda napravite umak.

100 slaninite tanko isecite na lističe ili na štapiće. 

Propržite je dok se lepo ne zarumeni bez dodavanja maslinovog ulja. Slanina će pustiti svoj masnoću, tako da vam nije potrebno da dodajete maslinovo ulje. 

U veću činiji umitite žicom za mućenje 1 celo jaje, 2 žumanca. 

Dodajte 1/2 kafene kašičice bibera, 100 g pecorina i nastavite energično da mutite žicom, par minuta, dok ne dobijete kremu.

Kada je pašta kuvana al dente, odvojite u čašu 2 supene kašike vode u kojoj se kuvala.

Procedite paštu, a zatim je dodajte u tiganj sa pančetom. Sve prokrčkajte mešajući par sekundi, da vam se sastojci sjedine i pašta pokupi sve sokove koje je slaninica pustila prilikom prženja.

Skinite  paštu sa vatre, na jedno pola minuta, za to vreme, obrnite jedan krug mućkalicom sa jajima, dodajte jednu supenu kašiku vrele vode od pašte, i u isto vreme mutite, da ne bi dobili kajganu. Dodajte i sledeću kašiku vodei i isto postupite.

Uspite paštu sa slaniciom u činiju sa jajima i sve brzo promešajte.

Servirajte odmah.




Нема коментара:

Постави коментар