четвртак, 20. март 2025.

Lešnik kocke

Stari recepti za sitne kolače, još jedan sjajan. Predviđen je da bude sa orasima, ja sam ga napravila sa pečenim lešnicima




Sastav:


120 g. putera

120 g. šećera

120 g. mlevenog keksa

120 g. mlevenih pečenih lešnika, mogu i orasi

120 g. čokolade

1 kašika Ruma

1 žumance


Za ganaš od čokolade:


100 g. čokolade sa 70% kakaa

3 suepene kašike ulja


Priprema:


Umutiti penasto puter i polako mu dodavati šećer. 

Mutiti dok se šećer ne usitni. 

Zatim dodati žumance, zatim i rum i dalje nastaviti sa mućenjem. 

Kada se šećer razdrobio dodati 120 g. otopljene čokolade. 

Možete je otopiti na pari ili direkt na ringli, čim počne da se topi, a šerpica se zagreje, sklonite sa vatre, mešajte topiće se sama, smanjite temperaturu na najnižu, vratite da se skroz otopi. 

Kada se masa mućenjem ujednačila, dodajte ručno mlevene kekse i mlevene orahe. 

Pleh blago podmažite uljem ili puterom i stavite smesu unutra. 

Kuhinjskom špatulom lepo poravnajte i ostavite da se stetne par sati u frižideru. 

Kada se kolač stegao otopite 100 g. čokolade sa 3 kašike ulja i prelijte preko kolača. 

Lepo ga rasporedite svuda, lupite malo o radnu površinu, ako uma negde mehuruća vazduha da se razbije.

Stavite ponovo u frižider da se stegne par sati, a zatim secite na kocke ili štanglice, šta vam se više sviđa.


Napomena: 


Ako vam treba veća koločina slobodno pravite odmah duplu meru.

Нема коментара:

Постави коментар