недеља, 19. децембар 2021.

Valjevske prokole

Jedan sjajan recept iz maminog kraja. Pored čuvenih duvan čvaraka u kojima se moj muž davi, kada ih se dokopa na Kalenić pijaci, ovo je jedno izuzetno ukusno zimsko jelo, a koje je nepravedno u senci podvarka i sarmi. Po mom mišljenju sasvim nepravedno, mogu vam reći da je meni ovo jelo bolje i od podvarka, a sa sarmom je mrtva trka. Vrlo lako se pravi, poslažete sve u šerpu, uključite na najtiše, onako da tiho pućka i šumi, zaboravite na njega narednih 6 sati. Može da stoji više dana i lepo se podgreva. 




Sastav:


3 kg. kiselog kupusa 

3 male kafene šoljice ulja

3 kafene kašičice aleve paprike

1 svinjska kolenica ili butkica

300 g. suve slanine  isečene na komade

500 g. suvih rebara

300 g. suvog mesa raznog

Napomena: ovo su odokativne mere, napravite kombinaciju suvog mesa koja vam se najviše sviđa i  koja vam je dostupna. 


Priprema:


Glavice kiselog kupusa potpite u hladnu vodu 10 minuta. Izbacite tu vodu i opet stavite u vodu 10-ak minuta. Kiseo kupus je sam po sebi dosta slan, suvo meso je dosta slano, pa da se ne desi da vam jelo bude preslano.

Suvo meso properite pod mlazom tople vode,

Uzmite glavicu kiselog kupusa, presecite je na pola.

Svaku polovinu presecite uzduž, a zatim poprečno još dva do tri puta, zavisi kolika vam je glavica kupusa. Ne treba seći na kockice, nego na komade. Ja sam svaku glavicu sekla na 8 delova.

Na dno šerpe stavite 1, 5 šoljicu ulja i jednu kafenu kašičicu aleve paprike, malo promešajte.

E sad kreće ređanje. 

Stavite red kupusa da prekrije dno, na njega red mesa i slanine, preko mesa red kupusa da prekrije meso, i sve tako dok ne utrošite sastojke, sa tim da odozgo treba da vam bude kupus.

Po kupusu pospite dve kašičice ale paprike i ostatak ulja.

Zatim sve nalijte vodom da potopuno ogrezne i odozgo stavite jedan ravan tanjir, kao kad spremate sarmice od zelja.

Stavite na jaču vatru da obrne prvi ključ, zatim smanjite vatru na najniže neka ona šušuri kao sarma i kuvajte tako narednih 6 sati.

Ovo jelo nije suvo ono je čorbasto i zbog količine vode uz svo to suvo meso i slaninu neće vam biti preslano jelo garantovano.

Služi se uz belu proju ili uz domaću pogaču ili somun.


Нема коментара:

Постави коментар