недеља, 8. октобар 2023.

Mešana salata za zimu bez konzervansa i vinobrana

Možda malo sa zakašnjenjem dajem ovaj recept, ali kako ga prvi put pravim, morala sam da sačekam da dođe vreme za probanje, pa da vidim, da li sam uspela ili sam zabrljala. Naime, recept sam našla u staroj svesci, zapisan ko zna kada, ali je predviđao korišćenje vinobrana, a ja sam baš to htela da izbegnem. Nisam zabrljala, recept sam shodno tome promenila od originala, jer ne koristim niti vinobran, niti konzervans kod pripremanja zimnice. Doduše i da hoću da ih koristim, ovde ih nema u slobodnoj prodaji, jer se smatraju izuzetno štetnim da kućnu upotrebu. Veliki prehrambeni lanci ih verovatno koriste, ali pod strogo kontrolisanim uslovima i to je već druga priča



Sastav:


5 kg, povrća (kupus, kornišoni, kardiol, šargarepa, paprika)

3 l. vode

1,5 l. sirćeta

150 g. soli

300 g. šećera

10 g. bibera u zrnu

senf u zrnu


Priprema:


Povrće očistiti. 

Kupus iseći kao za salatu, karfiol podeliti na cvetiće, šangarepu i kornišone iseći na kolitove, papriku iseći na trake. Mislim da mogu da se dodaju i zeleni paradajz, ovde ga nema, pa me nemojte držati za reč. 

Staviti u veliku šerpu so, šećer, vodu i sirće i mešati, dok se šećer i so ne istope. 

Staviti unutra svo povrće i dobro promešati. 

Poklopite i ostavite sve do sutradan, neka stoji 24 sata. 

Gledajte da vam povrće nije do ivice šerpe, već ispod, jer će povrće puštati svoju vodu tokom stajanja.

Ako nemate veliku šerpu podelite povrće i preliv na dva dela i stavite ih u šerpe.

U toku stajanja par puta promešajte. 

Sutradan opet sve primešati, puniti sterilisane tegle sa povrćem, pritom pritiskati da stane što više, između staviti po malo senfa u zrnu, i zrna bibera.  

 Kada ste napunili tegle na povrće stavite pritiskivač. 

Svaku teglu naliti sa ostatkom preliva do iznad pritiskivača.

Zatvoriti i izvršiti pasterizaciju. 

Uzmite šerpu u kojoj mogu da stanu sve tegle uspravno, ili uzmite dve veće šerpe, ali moraju i da budu višlje od tegli. 

Na dno šerpe stavite krpu, poređajte tegle uspravno jednu do druge. 

Kada ste složili sve tegle između njih stavite krpe, da prilikom kuvanja i dodirivanja ne bi popucale. 

Nalijte sve hladnom vodom, tako da imate za debljinu dva prsta iznad poklopca tegli. 

Stavite na vatru, poklopite i sačekajte da voda proključa, 

U trenutku kada voda proključa stavite na kraj šerpe između oboda šerpe i poklopca varjaču, da može voda da struju. 

Smanjite vatru i kuvajte narednih 15 minuta.

Nakon proteklih 15 minuta, skroz poklopite šerpu, ugasite vatru, i ostavite da se sve ohladi do sutradan, a nekad je potrebno i dva dana. 

Kada se sve ohladilo možete je ostaviti sa ostalom zimnicom. 


Napomena: 


Kod ove salate povrće neće zadržati svoju boju, kao kad je sveže, tipa karfiol, kupus, ali ćete zato imati ukusnu i izuzetno zdravu salatu bez hemijskih dodataka. 


2 коментара:

  1. Moze i u masinu za pranje sudova normalno bez tablete

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinite tek sam sad videla vaš komentar. Ne bih znala da vam kažem za mašinu za veš, nikad je nisam koristila u tu svrhu.

      Избриши