четвртак, 19. јул 2018.

Gibanica od hleba

Kad vam vam ostane starog hleba, a ne jedu vam se ni prženice ni popara, evo i trećeg rešenja. Gibanica od hleba, praktična i ukusna i topla i hladna



Sastojci:


800 g. starog helba
1 litar mleka
300 gr. belog sira
100 g. kajmaka, (ako nemate kajmak stavite jednu celu kiselu pavlaku od 200 gr.)
4 jajeta velika ili 6 manjih
putera veličine jedne kocke kvasca
ulja za podmahivaje pleha

Priprema:


Napomenuću vam pre početka da je količina mleka proizvoljna iz razloga što ako vam je stariji hleb trebaće vam više mleka i obrnuto.

Ako vam je sir i slaniji to je dobro, jer u recept ne ide so, pa će vam to biti taman. Ako imate manje slan sir, malo posolite na kraju.

Na kraju posle potapanja treba da vam ostane i tečnosti, sa kojom ćete preliti gibanicu.

Isecite hleb na krupnu parčad.

Umutite penasto jaja, dodajte mleko i kajmak ili kiselu pavlaku. 

Dodajte hleb i ostavite da se natapa. Posle 15-ak minuta prevrnite hleb da se natopi i sa druge strane. Na kraju hleb treba da vam bude natopljen, ali ne toliko da se raspada.

Dodajte izmrvljen sir i puter sečen na listiće.

Nauljite pleh u kome ćete peći gibanicu.

Uzmite parče po parče hleba i slažite na dno pleha jedno do drugog.

Sakupite na kraju ako vam je ostalo sira i putera i poslažite odozgo. 

Na kraju zalijte sa ostatkom tečnosti.

Pecite u prehodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.





Нема коментара:

Постави коментар