субота, 28. јул 2018.

Povrće u tempuri

Ovaj način pohovanja povrća, u ovom slučaju ja sam pohovala cvetove tikvica i same tikvice je stari japanski način pohovanja povrća. Nisam ja sad tu istrživala japansku kuhinju, nego Italijani imaju svoj način pohovanja povrća, koji je vrlo sličan ovom postupku i po sastavu i zovu ga pastella. Bitne tu razlike nema, stim što se tempura pravi i sa brašnom od pirinča, a u neke tipove pastelle se dodaju jaja i mleko. Nemojte me uzeti za reč, to je ono što sam ja uspela da saznam. Ako grešim neka me neko ispravi. Oba načina su vrlo ukusna, a glavna karakteristika je da je povrće ispohovano na ovaj način krckavo spolja a mekano unutra, i što je najvažnije prilikom pohovanja iako se prži u dubokom ulju, poh ne upija ulje i samim tim nije masno i teško. Prilikom pravljenja tempure ili pastelle morate se samo prdržavati par osnovnih pravila i uspeh je zagaratovan. Ja ću vam ovde dati par načina kako da napravite tempuru bez jaja i mleka znači osnovnu posnu varijantu



Sastojci:


Cvet tikvice 10 komada
Male zucchine 10 komada
ili bilo koje povrće crni luk sečen na kolutove, plavi patlidžan, paprika

Varijanta I za tempuru:


1 dcl. ledene kisele vode
1 dcl. ledenog piva
100 g. brašna tipa "00"
100 g. škrobnog brašna

Varijanta II za tempuru:


3 dcl. ledene kisele vode
150 g. brašna tipa "00"
150 g. škrobnog brašna ili pirinčanog brašna

obično ulje za prženje, (najbolje bi bilo ako imate ulje od kikirikija, ali može komotno u obično ulje, nikako nemojte koristiti maslinovo ulje)

Ako koristite cvetove tikvica prvo morate ostraniti tikvicama zelene delove koji se nalaze uz cvet a kod drške tikvice.


Zatim pažljivo otvoriti svaku tikvicu i izvaditi joj tučak  prašnike.



Tikvicama odstranite donji i gorni deo i isecite ih na tanke štapiće.

Za uspešnu tempuru je izuzetno važno da tečnost bude vrlo, vrlo hladna.  Ovo je vrlo važno zbog termičkog šoka koji nastaje prilikom prženja povrća, na taj način se stvara krokantna poh masa.

Pomešajte škrobno i obično brašno, dodajte kiselu vodu i pivo i sve promešajte ručnom mutilicom za kuhinju. Uopšte nije potrebno da vam se razbiju sve grudvice, važno je da dobijete kremastu masu.

Važna napomena:  U tempuru se nikada ne stavlja so, posoli se povrće kada je već prženo.

Kada ste sve sastojke pomešali obavezno je ostavite 30 minuta u frižider da se dodatno ohladi.

Za to vreme možete pripremiti povrće. Operite, očistite ako ima semenki, prosušite sa kuhinjskim papirom i isecite na pačad. 

Luk isecite na kolutove, tikvice i paprike na tanke listiće, plavi patlidžan na kolutove, tikvice na tanke listiće. 

Ja sam ovom prilikom stekla zucchine-tikvice na štapiće i to i je bila greška, jer su bili živi unutra. Što kad se pogleda postupak, da se prže samo jedan minut sa svake strane je i za očekivati. 

Ako pravite plavi patlidžan, prethodno ga pripremite kao i za svako drugo jelo. Isecite, posolite i ostavite da pusti gorčinu. Properite da skinete višak soli, prosušite na kuhinjskom papriru i koristite.

Po proteku 30 minuta izvadite masu za tempuru iz frižidera i počnite sa pripremom.

Ulje obično, najbolje je ono od kikirikija, ako možete da sebi to priuštite, jer ima visoku toleranciju na visoke temperature.

Povrće se prži u dubokom ulju, tako da ne štedite.

Ulje zagrejte na 180 stepeni i onda možete početi sa prženjem.

Kako ćete znati da je ulje dostiglo potrebnu temperaturu, a nemate termostat za merenje temperature tečnosti? Jednostavno, dva su načina. Prvi način je da stavite drveni štapić, onaj za ražnjiće ili čačkalicu u vrelo ulje i ako se oko čačkalice odmah po uranjanju pojave mehurići i počne da cvrči temperatura je u redu. 

Drugi način je da uzmete malo tempure na malu kašičicu i bacite kap tempure u ulje. Ako se tempura spusti na dno, a zatim odmah ispliva na površinu ulje je dostiglo željenu temperaturu. U suprotnom sačekajte još par minuta da se ulje dodatno ugreje.

Kada budete pržili povrće pržite samo po par komada u jednom cugu, to iz razloga što ako stavite više parčadi temperatura ulja će se naglo spustiti i neće valjati.

Vrlo važno je da svaki deo povrća uronite u tempuru, a zatim obavezno protresete deo koji ste uronili u tempuru, da bi se ocedilo višak tempure.

Stavite oceđeno parče povrća u ulje i pržite sa svake strae 1 minut. Videćete kada se na površini pojavi blago žućkasta boja, odmah ga izvadite i ostavite na upijajući papir.

Vaša tempura je gotova.





Нема коментара:

Постави коментар