понедељак, 15. јул 2019.

Pan brioš sa belancima

Ovaj kolač može da vam bude lepo rešenje kada vam ostanu dva belanca, a ne znate šta bi ste sa njima. Izuzetno je lagan, jer nema ni trunke masnoća. Hladnog ga možete iseći na komade i zamrznuti. Ujutru za doručak stavite ga u miktrotalasnu pećnicu na 1 minut i uz šolju mleka ili čaja imate divan doručak



Sastojci:


175 g. brašna tipo "00" plus za mešenje
200 g. brašna Manitoba
70 ml. mleka
80 ml. slatke pavlake
70 g. šećera
3 belanca
12,5 g. svežeg kvasca
mrva soli
1 supena kašika meda po izboru bagremov, cvetni
1 šipka vanilije, ako nemate onda koristite aromu vanilije
1 žumance + 1/2 kafene kašičice mleka za premazivanje
puter + brašno za podmazivanje pleha za plumcake veličine 22 x 10 cm ili sličnih dimenzija

Priprema:


Kvasac izmerice i ostavite ga da se smlači na sobnoj temepraturi nekh 10- ak minuta.

Isto učinite i sa slatkom pavlakom.

70 ml. mleka malo zagrejte i dodajte mu kvasac i 1 supenu kašičicu šećera.

Sve mešajte dok se kvasac ne istopi u mleku, a zatim dodajte par supenih kašika brašna i mešajte dok se brašno ne umuti sa mlekom i kvascem.

Poklopite tanjirićem, uvijte sve u krpe i sačekajte da starter naraste.

Za to vreme promešajte oba brašna, dodajte mrvu soli, 70 g. šećera.

Kada je starter narastao napravite u brašnu udubljenje dodajte starter, ostatak mleka, 80 ml. slatke pavlake, 1 supenu kašiku meda, 3 belanca.

Mutite mikserom dok vam se testo potpuno ne odvoji od ivica posude. Videćete da će se grupisati svo testo u kuglu u sredini oko mutilice. Meni je trebalo tačno 10 minuta.

Zatim blago pobršnite radnu površinu i blago premesite testo par puta.

Testo vratite u vanglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da nadolazi narednih 8 sati.

Posle 8 sati testo izvadite iz frižidera i ponovo ga malo razradite na radnoj površini.

Testo izmerite i podelite ga na 4 jednaka dela.

Svaki deo blago premesite i napravite kugle.

Pleh veličine 22 x 10 ili sličnih dimenzija premažite puterom, pobrašnite i otresite višak brašna.

Poslažite kugle od testa jednu od druge.

Ostavite testo da nadolazi na toplom mestu narednih 2 sata.

Posle dva sata odvojite jedno žumance i pomešajte ga sa 1/2 kašićice mleka.

Premažite pan brioš sa žumancetom.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 170 stepeni 35 do 40 minuta.

Posle nekih 20 minuta od pečenja prekontrolišite testo i ako vidite da je odozgo dobilo lepu rumenu boju prekrijte alu folijom, da ne izgori po površini.











Нема коментара:

Постави коментар