уторак, 15. септембар 2020.

Italijanski patišpanj

Patišpanj, neizostavan kod pripremi torti i kolača. Ovakav patišpanj kakvog ga pripremaju u Italiji je mekan ko duša i vrlo lagan, a iz razloga što se u njegovoj pripremi deo brašna zamenjuje kompirovim škrobnim bršanom ili gustinom od kukuruznog brašna. Može i jedno i drugo da se koristi. Ja sam danas probala patišpanj na ovaj način i prezadovoljna sam. Možete ga koristiti umesto klasičnog patišpanja, a možete ga jesti za doručak uz dodatak malo voća, neke slatke kreme, ili nekog mlečnog napitka





Sastav:


5 jaja
150 g. šećera
75 g. mekog brašna tipa "00"
75 g. krompirovog skroba ili gustina
aoma vanile
rendana korica od 1 limuna fakoltativno
malo soli
malo putera i brašna za podmazivanje pleha prečnika 24 cm

Priprema:


Staviti cela jaja da se mute sa malo soli, na najvećoj brzini jedno 2 minuta.

Smanjite brzinu na srednju, dodajte polako 150 g. šećea iz tri puta. 

Mutite jaja narednih 15 do 20 minuta, da postanu penasta, u toku mućenja dodajte i aromu vanile.

Dok vam se mute jaja premažite puterom i pobrašnite kalup za torte prečnika 24 cm. Otresite višak brašna.

Pećnicu upalite na 160 stepeni.

75 g. brašna i 75 g. krompirovog škrobnog brašna ili gustina prosejati.

Na kraju umućena jaja sa šećerom trebaju da vam izgledaju ovako, skoro kao kad mutite belanca za puslice.


Sada dodajte polako brašna i prevrćite masu špatulom od gore ka dole, da se jaja ne bi razmontiala, sve dok je utrošite svo brašno. 

Ja sam brašno stavila na cediljku, pa sam ga tako polako dodavala i istovremeno prevrtala celu masu.

U ovoj fazi takođe dodajte i rendanu koricu od 1 limuna ako želite.

Izručie masu u podmazan i pobrašnjen kalup za torte, malo poravnajte.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici bez upotrebe ventilatora na 160 stepeni narednih 40 do 50 minuta, zavisi od vaše rerne.

Kada je patipšpanj gotov, videćete da su se ivice patišpanja odvojile od ivica kalupa.

Na pola pečenja, proverite koliko je rumen kolač, ako je dostigao željenu boju, prekrijte ga alu folijom da ne zagori.









Нема коментара:

Постави коментар