среда, 21. април 2021.

Žito sa narom i čokoladom

Za ovu lepu poslasticu čula sam pre par godina u jednoj tv emisiji. Privuklo mi je pažnju kombinacija žita sa narom i čokoladom. Onda sam to zaboravila i evo sada u doba posta ga se setih. Naime. na jugu Italije, a kako sam čula i u Grčkoj se slično priprema, ova poslastica se obavezno priprema dan uoči dana mrtvih 2. novembra. Pripremanje osvećenog kuvanog žita potiče još iz doba starog Rima, kada je zajedno sa pokojnikom u grob stavljano osvećeno kuvano žito i nar, kako bi pokojnik mogao da se nahrani. Nešto slično i našem žitu za pokoj duše, koje se pripremalo i iznosilo na groblje. Eto od tuda tradicija u oblasti Pulje da se priprema žito na ovaj način. Naravno svaka porodica ima svoj način pripreme, kao i kod nas kad se pravi žito, ali ono što pod obavezno su žito, nar, nešto od suvog voća, često ide i čokolada i redukovano slatko vino "vin cotto". Ja sam nisam želala ništa alkoholno, pa sam prilagodila poslasticu našem ukusu i mislim da je vrlo lepo pripremiti je u doba posta. Leti može vrlo lepo da se posluži uz kuglu sladoleda od vanile ili kremom od mascarponea i da tako imate jednu lepu letnju, osvežavajuću poslasticu



Sastav:


250 g. nekuvanog žita

sok od 2 narandže (gledajte da koristite narandžu koja ima tanku koru i dosta soka)

2 kašike meda

2 karanfilića

štapić cimeta

1 nar

50 g. čokolade

50 g. oraha ili oljuštenih badema

ušećereno voće, narandža, limun - može i ne mora


Priprema:


Žito potopite prethodne večeri u hladnu vodu.

Sutradan promenite vodu, kuvajte žito 15 minuta, bacite vodu.

Nalite novu vodu i kuvajte dok se žito ne skuva.

Za to vreme iscedite sok od pomorandže, gledajte da imate barem 2 dl., može i više, nalite ga u šerpicu dodajte 2 karanfilića i štapić cimeta.

Kuvajte na srednjoj vatri dok se sok malo ne redukuje, a zatim dodajte i 2 kašike meda, promešajte, da se med istopi i sklonite sa vatre.

Kuvano žito ocedite, vratite u šerpu u kojoj se kuvalo, nalijte sa sokom od narandže, cimet i karanfilić naravno uklonite.

Poklopite i ostavite da se potpuno ohladi i žito će tokom hlađenja upiti sav sok od narandže.

Kada se žito ohladilo, probajte, ako želite možete dodati još cimeta, mlevenog karanfilića, po ukusu.

Bademe ili orahe usitnite na parčiće, nar očistite, a čokoladu isecite na komade, štapiće, šta god vam je lakše.

Pomešajte žito sa narom, bademima ili orasima, narom i čokoladom.

Ostavite u frižider da se ohladi.




Нема коментара:

Постави коментар