недеља, 23. јануар 2022.

Kiflice sa sirom

Uvek volim da probam novi recept za kiflice, prosto ne mogu da im odolim. Ove kiflice možete praviti kao slane ili kao slatke. Ja sam ovog puta punila sa sirom



 

Sastav:


1 kg. brašna

1 kocka svežeg kvasca 

560 ml. mleka

1,5 kafena kašičica šećera

1,5 kafene kašičice soli

230 ml. ulja


Za punjenje sa sirom:


250 g. sira

4 supene kašike kisele pavlake


Za premazivanje kiflica:


1 žumance 

2 kafene kašičice mleka


Priprema:


Prosejati brašno.

Kvasac izvaditi iz frižidera da se smlači na sobnoj temperaturi.

Mleko zagrejati da bude mlako.

Promešati u činijici kvasac, šećer i razmutiti sa malo mleka.

Zatim dodati par kašika brašna i razmutiti da se brašno rastvori.

Poklopiti tanjirićem, uviti krpama i ostaviti da nadođe.

Brašno pomešati sa solju i na sredini napraviti udubljenje.

Kada je kvasac nadošao staviti ga u brašno, dodati ostatak mleka i sipati ulje.

Mesiti testo mikserom ili ručno 15 minuta.

Na kraju staviti testo na radnu površinu, još malo ga umesiti, zaseći na površini u obliku krsta i vratiti u činiju u kojoj se mesilo.

Prekriti providnom folijom, uviti u krpe i ostaviti da narasta, dok ne udvostruči veličinu.

Kada je testo nadošlo premesiti ga na radnoj površini, izmeriti testo i podeliti ga na 30 jednakih delova. Kako koji deo testa izmerite stavite ga pod krpu.

Zatim počnite da oblikujete  prvi deo testa koji ste isekli i od svakog dela testa napravite kuglicu i ostavite da narasta 30 minuta.

Neka vam sve stalno bude pokriveno sa krpom.

Uzmite opet prvi deo testa koji ste oblikovali i rastanjite ga oklagijom, može u krug, a može i u ovalni oblik kao što sam ma radila. 



Izmrvite sir viljuškom i pomešajte ga sa kiselom pavlakom.

Na dno svakog dela testa stavite jednu kafenu kašičicu smese od sira i počnite da uvijajte kiflicu.

Ja sam tokom uvijanja kiflice nežno vukla testo ka sebi da bi ga mao istegla i na kraju kada sam ga uvila, malo sam ga i sa strana povukla, da kiflica bude duža. 

Savijte ih u polukrug ili ih ostavite prave kako vam se više sviđa i slažite u pleh za pečenje.

Kada ste uvili sve kiflice umutite žumance sa mlekom i premažite kiflice.

Možete ih posuti i susamom i lanim semenom ako su slane.

Ostavite kiflice da narastaju još 30 minuta.

Kiflice peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni dok lepo ne zarumene.


Нема коментара:

Постави коментар