Kod mene u Mantovi je pijačni dan subota pre podne. Divan skup malih proizvođača, nakupaca nema. Tu se mogu se naći i voće i povrće i med i pečurke, sirevi, salame i šunke, pašta, njoki, hleb i peciva, mleveno brašno, meso svih vrsta pa i divljači, sirevi i prerađevine od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg sira, domaći džemovi, ma šta vam srce poželi, još kad je prelep sunčan dan, sa celih 15 stepeni, to je pravo uživanje. Rekli bi neki od vas, pa dobro ništa naročito, ima to svugde. Istina ima, ali naši prodavci vas vrlo često pitaju šta mislite da napravite od njegovog proizvoda, pa vam usput obavezno daju i recept, na koji to još način može da se pripremi. Eto tako sam ja kupila sveže iseckani povrće, već spremno da se napravi čorbica, pa mi je ljubazni prodavac, dao odličnu ideju kako da ga spremim, a da nije klasična čorbica. Dakle prilog je odličan, lako i brzo se sprema, nije recept, već ideja. Vreme je i posta, odlučan prilog uz ribu
Sastojci:
Odabir povrća je na vama, ja sam ovoga puta imala sledeće sastojke, količine su proizvoljne:
drška celera, praziluk, bundeva, kupus, kelj, crni kelj - “cavolo nero”, brokoli, karfiol, italijanske tikvice - “zucchine”, list blitve, šargarepa. Možete da iskoristite ostatke povrća koji su vam ostali u frižideru, a sa kojima ne znate šta bi.
maslinogo ulje
so, biber
Priprema:
Svo povrće očistite, operite, otresite od viška vode i iseckajte na manje komade.
U tiganj stavite da se zagreje par kašika maslinovog ulja, zatim dodajte povrće, so, biber.
Poklopite i dinstajte na srednje tihoj vatri 15 minuta.
Primešajte jednom na pola dinstanja, videćete da je povrće pustilo svoju vodu.
Pred kraj možete dodati bukvalno 2 supene kašike vode.
Eto to je cela prelepa mudrost.
Divno Vam je povrce,sareno i zdravo, a Mantova je divna, ove godine sam je postila i odusevljena sam ovom uspavanom renesansnom lepoticom.
ОдговориИзбриши