субота, 26. август 2023.

Pikantno ulje

Pikantno ulje, pa pre bih rekla ulje ljuto ko otrov, ali ovako mi finije zvuči. I Italji je ovo ulje vrlo rasprostranjeno, pravi se sa suvim ljutim papričicama, nikako svežim, a možete koristiti i našu tucanu ljutu papriku. Priprema može biti na hladno i u tom slučaju ulje je spremno za upotrebu posle mesec dana ili na toplo zagrevanjem ulja i u tom slučaju možete ulje koristiti već posle nedelju dana. Ulje pravljeno na hladno je blaže ljutine, od ulja pravljenog zagrevanjem ulja. Sveže papričcie se ne koriste, jer da bi se sprečilo stvaranje Botulinskog toksina, koji može biti vrlo opasan po zdravlje, pa čak i smrtonosan,  zato svo povrće koje je konzervira u ulju mora se prvi probariti u sirćetu, zatim dobro dan ili dva prosušiti na vazduhu i tek onda se može staviti u ulje pa u teglu za zimnicu. Ovaj način je jednostavniji, brži i meni mnogo ukusniji. Ne retko ćete u restoranima uz picu dobiti i flašicu ovakvog ulja, par kapi je sasvim dovoljno. Možete ulje koristiti tokom pripreme jela ili ga staviti na što, pa neka se svako služi po ukusu, na bruskete, testeninu, dodati koju kap u mesne ili paštete od povrća. Ako želite da stavite cele suve ljute papričice može i tako, samo ih probišite na par mesta, da se bolje natope uljem.





Sastav:


1 litar maslinovog ulja

40 g. ljutih suvih papričica


Priprema na hladno:


Izmrvite suve ljute papričice ili uzmite istu količinu tucane ljute paprike, samo uklonite peteljku i stavite u flašicu. 

Nalijte potrebnom količinom maslinovog ulja, dobro zatvorite i držite na tamnom i hladnom mestu narednih mesec dana. 

Nakon toga je spremno za upotrebu.


Priprema na toplo:


Stavite u šerpicu istu količinu suvih ljutih papričica j maslinovog ulja. 

Kad ulje dostigne 60 stepeni, to morate kontrolisati sa kuhinjskim toplomerom sklonite sa vatre i ostavite da se ulje ohladi. 

Ponovo stavite ulje na vatru, zagrejte ga na 60 stepeni, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. 

Hladno ulje sa sve papričicama stavite u flašicu. Neka stoji nedelju dana na hladnim i tamnim mestu. 

Posle nedelju dana ga možete koristiti.

Nama je za naše potrebe bila dovoljna količina od 100 ml. ulja i 4 g. papričica.




Нема коментара:

Постави коментар