понедељак, 13. новембар 2023.

Skuša kuvana

Ovo je jedan izuzetno lak način da spremite skuše, mogu da stoje više dana u frižideru u svojoj marinadi, čak je preporučljivo da se jede sutradan po spremanju. Ide post, uz prilog možete poslužiti pirinač, krompir, šta god. Ja sam ih jedan dan jela kao glavno jelo uz pirinač, sutradan sam iz stavila u činiju sa zelenom salatom, malo kuvanog krompira i začinila maslinovim uljem i sokom od limuna, savršeno je ispalo. 




Sastav:


1 kilogram skuše, sveža, nikako zamrznuta, jer će vam se prilikom kuvanja sva raspasti

4 do 5 slanih sardina, ako ih nemate mogu ih zameniti i inćuni u ulju

biber u zrnu odokativno

1 glavica crnog luka

2 kašike usoljenih kapara

250 ml. ulja 

1 čašica sirćeta, ja sam stavila 65 ml. ne znam da li je trebalo više, ali manje nisam sigirna. Kako ih ja jedem sa dodatkom soka od limuna, to mi je bilo taman


Priprema:


Ribu očistiti od drobi, ili neka vam to odmah urade u ribarnici, nemojte odstranjivati glave, znači riba očišćena cela, proprati je potom pod mlazom hladne vode.

Očišćenu ribu staviti u širu šerpu, da može da stane celom dužinom.

Dodati par zrna bibera, 1 glavicu očišćenog crnog luka i naliti sa toliko vide da riba ogrezne. 

Stavite ribu da se kuva i od momenta kada voda proključa kuvajte 5 minuta. 

Sklonite sa vatre, pažljivo ribu stavite na tanjir da se ohladi, a vodu u kojij se kuvala bacite. 

Kada se skuša ohladila, očistite je, uklonite glavu, središnju kost i male kosti duž stranica fileta. 

Kapere properite u vodi, da uklonite višak soli. 

Slane sardine očistite od glave i središnje kosti, iseckajte, dodajte kapare i propržite na ulju. Ako niste našli usoljene sardine uzmite inćune iz ulja, ocedite od ulja i iseckajte. 

Isto ćete ih propržiti sa kaperima, sa tom razlikom, što je njima potrebno bukvalno pola minuta da se proprže, čim se raspadnu možete staviti sirće. 

Isti je postupak i sa usoljenim sardinama, samo je njima pitrebno par par minuta, minut, dva , da se uprže. 

Kada ste sipali sirće, promešajre i sklonite sa vatre. 

Skuše stavite u činiju, prelijte prelivom, poklopite i ostavite da odstoje do sutradan. 

Sutradan pre nego što ih servirate na tanjiru, ocedite ih od ulja. Ja nezavisno od priloga koga sam odabrala ih serviram sa kolutom limuna. Malo soka od limuna odozgo mi je pun pogodak. 




Нема коментара:

Постави коментар