недеља, 31. децембар 2017.

Limun štangle

Još jedan starinski recept iz sveske moje mame



Sastojci:

2 oblande
5 jaja
200 g šećera
200 g mlevenih oraha
1 supena kašika brašna
200 g čokolade za kuvanje + 2 supene kašike ulja
200 g šećera u prahu
1 limun
200 g putera

Priprema:

Na 2 supene kašike ulja rastopiti čokoladu na tihoj vatri i ostaviti sa strane.

Umutiti sneg od belanaca, dodati 200 g šećera i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije ujednačena masa. Potom masi dodati 200 g mlevenih oraha, 200 g rastopljene čokolade i kašiku brašna. Pleh veličine 30 x 20 cm obložiti papirom za pečenje i sipati masu. Peći u prethodno zagrejanoj pečnici na 180 stepeni nekih 20 - 30 minuta. Nisu sve rerne iste, proverite čačkalicom. Kada kora počne da vam se odvaja od ivice pleha sigurno je pečeno. Ostaviti koru da se potpuno ohladi.

Fil:

U šerpici koja je pogodna za kuvanje na pari umutiti penasto 5 žumanaca sa 200 g šećera u prahu, dok ne dobijete svetlu buavu masu. Zatim  masu od žumanaca staviti da se kuva na pari i kad počne da se zagreva dodati joj rendanu koru i sok od jednog limuna. Kuvati stalno mešajući da se šećer otopi i krema zgusne. Kada se krema dovoljno zgusnula, ostaviti je sa starne da se ohladi i obavezno je prekriti je prozirnom folijom, da se ne bi stvorila korica pri vrhu. Za to vreme umutiti 200 g putera. Kad se krema ohladila dodati joj umućen puter. 

Ovim kremom premazati dve oblande, tako što mažete hrapaviji deo oblande. Na jednu oblandu staviti pečeno testo. Preko testa staviti drugu oblandu. Ako vam je oblanda veća od testa sa čokoladom isecite višak. Sve pritisnuti težim predmetom, ja sam stavila veliku kuhinjsku dasku za sečenje. Ostaviti u frižideru da se stegne, najbolje preko noći.

Sutradan seći štanglice. 




Нема коментара:

Постави коментар