среда, 27. јун 2018.

Salata od zucchina

Ovu salatu sam prvi put jela kao dete kod naših prijatelja u Toscani. Toliko mi se svidela da sam odmah zapisala recept, a nisam baš u tim godinama jurila za kuvanjem i receptima, ali ovo je bila ljubav na prvi pogled, a znala sam da će se mom tati jako svideti



Sastojci:


Par talijanskih tikvica zucchina
peršun
beli luk
maslinovo ulje
balsamico sirće
so
biber

Priprema:


Zucchine su tanke duguljaste italijanske tikvice, koje se uvek spremaju sa sve korom. Znači nikada ih ne ljuštiti, bilo gde da ih koristite u varivima, supama, čorbama, salatama, tartovima, sa paštom.

Operite dobro tikvice, odstanite im gornji i donji deo i isecite ih na kolutove, kao što vidite na slici.

Uzmite gril ili teflonski tiganj i premažite ga četkicom sa par kapi maslinovog ulja. Ulje se stavlja ne da bi se sprečilo da se tikvica zalepi, već da bi ulje dalo onaj poseban šmek tikvici dok se griluje.

Tikvice koje ste isekli poslažite na radnu površinu.

U čašu stavite malo maslinovog ulja i odozgo tikvice blago, sasvim malo premažite četkicom sa maslinovim uljem.

Kada se gril zagrejao stavljajte tikvice tako kako su vam bile na radnoj površini, premazana stana ide na gore. Tako ćete dobiti grilovanu tikvicu, a koja neće upiti ulja i biti teška. Ova salata mora biti lagana.

Grilovane tikvice poslažite na tanjir, nemojte poklapati poklopcem, jer će se tako samo potpariti, a za to nema potrebe.

Sitno isecite peršun i beli luk.

Dodajte tikvicama i začinite sirćetom, maslinovim uljem, solju i biberom  kao i bilo koju drugu salatu.

Нема коментара:

Постави коментар