понедељак, 18. фебруар 2019.

Poslastičarska krema sa belom čokoladom

Za mene je poslastičarska krema zakon prilikom pravljenja torti i kolača. Iz prostog razloga što je neuporedivo boljeg ukusa od bilo kakvog gotovog pudinga, a uopšte nije zahtevna da se napravi, niti u trudu, niti u vremenu. U novije vreme se brašno izbacilo iz poslastičarske kreme, jer je zamena sa gustinom ili ti škrobnim brašnom čini mnogo ukusnijom i uklanja blagi, brašnasti ukus, koji ima klasična poslastičarska krema. Ova krema je obogaćena belom čokoladom i može se kostiti i za filovanje kolača i torti i kao samostalna krema u kombinaciji sa voćem



Sastojci:


2,5 dl. punomasnog mleka
2 žumanca
15 g. gustina
50 g. šećera, može i manje, ko voli manje slatko
1/2 šipke vanilije ili ekstrakt vanilije
250 g. bele čokolade

Priprema:


Od 2,5 dl. mleka odvojiti 0,5 dl. sa strane, a ostalo staviti da se zagreje, mleko ne sme da vam proključa.

Ako koristite šipku vanilije rasecite je na pola, pokupite seme i stavite u mleko, ako nemate priliku da nabavite šipku vanilije, stavite ekstrakt.

Za to vreme dok vam se mleko greje penasto umutiti 2 žumanca sa 50 g. šećera.

Kada masa postane penasta dodati 15 g. gustina.

Početi polako da dodajete onih 0,5 dl. mleka koje ste ostavili sa strane žumancima.

Kada se mleko dovoljno ugrejalo procedite ga, da bi izbacili zrnca vanilije. 

Kada se masa od žumanaca mućenjem ujednačila, dodajte je u tankom mlazu u toplo mleko, stalno mešajući, da vam se ne bi stvorile grudvice.

Kuvajte kremu na tihoj vatri uz neprekidno mešanje nekih 20 minuta. 

Krema je gotova kada povučete kašikom po dnu šerpe i vidite dno. 

U tom trenutku dodajte 250 g. bele čokolade i mešajte dok se sva čokolada ne istopi, nekih 5 minuta.

Kremu sklonite sa vatre, prekrijte prozirnom folijom, da vam se prilikom hlađenja ne bi stvorila korica na površini i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temeperaturi, a zatim je stavite u frižider.

Ova krema može stajati u frižideru maksimum 4 dana, tako da je možete pripremiti i dan ranije i upotrebiti je stradan.

Kremu možete koristi za filovanje torti i kolača, ili kao slatku kremu u kombinaciji sa sezonskim voćem, na primer jagodama ili malinama.


1 коментар: