Poslastičarska krema, osnovna slatka krema i baza mogih torti i kolača. Evo kako je ja pravim, bez upotrebe brašna, a uz dodatak skrobnog brašna ili ti gustina. Ovako spremljena poslastičarska krema je mnogo ukusnija i lepša, jer nema onaj klasični brašnasti ukus kreme napravljene sa brašnom. Uz opcionalni dodatak malo putera dobićete još bolju kremu
Sastojci:
4 žumanca
150 g. šećera
4 dl. mleka
1 dl. slatke pavlake (može se zameniti sa istom količinom mleka)
40 g. skrobnog brašna ili ti gustina
ukus vanilije
puter veličine oraha
Priprema:
Staviti 4 dl. mleka i 1 dl. slatke pavlake da sa okusom vanilije da se dobro zagreje, skoro do tačke ključanja.
Ako koristite šipku vanilije prepolovite je na pola po dužini, izvadite nožićem seme i sve zajedno seme i šipku staviti u mleko da se zagreje.
Procediti mleko da bi ste uklonili seme i šipku vanilije.
Za to vreme umutiti 4 žumanca sa 150 gr. šećera, dok ne utrostruči volumen.
Zatim dodati 40 gr. gustina i mutiti dok se masa ne ujednači.
Kada se mleko zagrejalo dodati jednu kutlaču vrelog mleka u žumanca, da bi se masa razredila i lakše sipala u mleko. Sve lepo umutiti.
Masu sa žumancima sipati u vrelo mleko.
Mešati i kuvati kremu dok se ne zgusne. Da bi ste bili sigurni da je krema gotova povucite varjačom po dnu šerpe, kao kad pravite džem. Ako se vidi dno šerpe krema je gotova.
Zatim dodajte puter veličine oraha i mešajte dok se puter ne otopi. Ovo nije obavezno, ali ćete na ovaj način imati lepu sjajnu kremu, kao svila.
U veću šerpu stavite led i na led stavite šerpu sa kremom.
Na taj nači će se krema brže ohladiti.
Vaša poslastičarska krema je gotova,
Нема коментара:
Постави коментар