Jesen polako kuca na naša vrata i sa sobom u naše domove donosi bundeve, kestenje, dunje i ostale jesenje lepote. Za one koji nisu do sada probali da spreme bundevu u slanom jelu, evo jednog divnog rižota, jednostavnog i vrlo ukusnog. Možete ga pripremiti u mrsnoj varijanti, sa upotrebom putera i Parmigiano Reggiano, što je i originalni recept, a i u mojoj posnoj varijanti
Sastojci:
300 gr. pirinča za rižoto tipa Carnaroli, Vialone nano, Roma
1 glavica crnog luka
600 gr. bundeve
1,4 litara supe od povrća ove možete videti kako se pravi supa za rižot Supa od povrća za rižoto
1 dl. belog vina
so,
50 g. putera ili maslinovo ulje
80 g. Parmigiano Reggiano (u mrsnoj varijanti)
majčina dušica odokativno
na vrh kašičice muškatnog oraščića
Priprema:
Sitno iseckajte glavicu crog luka, a bundevu oljuštite i iseckajte na kockice.
U šerpu stavite malo maslinovog ulja i na tihoj vatri prodinstajte glavicu crnog luka.
Kada je luk već svenuo dodajte mu seckanu bundevu.
Propržite par minuta, a zatim dodajte par kutlača supe od povrća, poklopite i ostavite da se budenva kuva nekih 15 minuta.
Zatim bundevu u toj istoj šerpi malo izgnječite, gnječilicom za krompir pire. Nemojte praviti kašu, neka ostane onako da kažem polu pasirano.
U drugoj šerpi stavite malo maslinovog ulja i dodajte 300 gr. pirinča.
Propržite sve na srednjoj vatri jedno 2 minuta, mešajući i pazeći da vam pirinač ne uhati boju.
Zatim zalijte sa 1 dl. belog vina i mešajte dalje dok vino skroz ne ispari.
Kada je vino isparilo dodajte pirinač u propasiranu budnevu.
Mešajte stalno i kada vidite da je pirinač upio tečnost, dodajte sledeću kutlaču supe od povrća.
Tako polako kuvajte rižoto, mešajte stalno, dok ne utrošite svu supu. U tom trenutku će vam i pirinač biti skuvan i rižoto gotov.
Pirinač ne sme biti prekuvan, a rižoto ne sme biti presuv, već kremast, ali nikako da liči na čorbicu.
Na kraju kuvanja dodajte sitno seckanu majčinu dušicu i na vrh kašičice muškatnog oraščića.
Posolite po ukusu.
Ugasite vatru i dodajte u rižot u posnoj varijanti malo maslinovog ulja i sve energično promešajte.
U mrsnoj varijanti koja je i originalna varijanta za svaki rižoto dodajte 50 g. putera.
Mešajte dok se puter ne istopi i na kraju dodajte 80 g. rendanog Parmigiano Reggiano.
Kada se sve lepo sjedinilo, ostavite rižot da se malo odmori jedno 2 do 3 minuta.
Servirajte!
Нема коментара:
Постави коментар