четвртак, 27. август 2020.

Sok od paradajza passata

Za ovu divotu je glavni krivac Nikoleta. Sok od paradajza pravljen na ovaj način je malo dugačiji, jer je pravljen od više vrsta paradajza uz dodatak više vrsta crnog luka. Začini su vrlo blagi, luk mu daje neverovatnu slatkoću, pa ga možete korisiti kod pripeme pica, pašte, čorba, a kasnije shodno jelu koje pripemate, dodati začin koji se vama sviđa



Sastav:


5 kg. od tri do 4 vrste paradajza ja sam koristila San Mazano, tešnicu i paradajz Roma i Perini. Izaberite vrstu paradajza koju imate na raspolaganju, a koja nema puno vode, na primer šljivar, volovsko srce, i trešnjicu. Važno je da ih bude više vrsta. 

3 glavice crnog luka od kojih 1 glavica običnog crnog luka, 1 kapulica, ljubičasti crni luk i jedna glavica belog cnog luka onaj sa belom ljuskom. Ako ne možete da pronađete beli crni luk, koji je vrlo sladak stavite 2 kapulice umesto jedne.

1 luk arpadžik 



malo bosiljka

malo peršuna

soda bikarbona

55 g. krupne morske soli
 
pasirka ručna ili mašinica ako je imate, ona koja izdvaja kožicu i seme od soka.

Napomena:


Prilikom svake pripreme zimnice koristite nove poklopce. I zbog higijene, a i zbog toga što stari poklopci mogu biti deformisani i na kraju vam neće povuči vakum i neće se lepo zatvoriti flaše ili tegle šta već koristite.

Priprema:


Potopite parajdaz u vodu i dodajte joj 2 supene kašike sode bikarbone.

Ostavite u toj vodi paradajz narednih 20 minuta. Soda bikarbona služi za dezinfekciju svakog povrća ili voća i ja je uvek koristim pre početka upotrebe istog.

U jednu veliku šerpu u kojoj će se sve kuvati secite na krupno paradajz, isecite onaj deo gde je bila drška. 

Isecite i ceo luk, dodajte so.

Poklopite i stavite na slabiju vatru da se krčka jedno 20-ak minuta, dok paradajz ne pusti svoju vodu.

Posle tog vremena videćete da je paradajz već pustio dovoljno svoje vode, promešajte, otklopite i pojačajte vatru .

Povremeno promešajte da vam se ne zalepi za dno, mada ne bi trebalo, jer ima puno tečnosti.

Posle 40 minuta kuvanja na trenutak smanjite vatru i dodajte 1/4 supene kašike sode bikarbone i brzo promešajte.

Videćete da vam se na površini stvorila gusta pena, nju odmah svu uklonite rupičastom kašikom.

Dodavanjem sode bikarbone ubija se kiselost paradajza. 

Pojačajte vatru, dodajte par grančica peršuna i par listova bosiljka i nastavite kuvanje uz povrmeno mešanje, dok dobar deo vode od paradajza ne ispari, a paradajz se smanji za 1/3. Ne znam da vam kažem koliko vremena vam je potrebno, je to sve zavisi od toga koji paradajz koristite odnosno koliko sam paradajz ima vode u sebi.

Kada ste dobili željenu gustinu sklonite sa vatre i počnite da pasirate celu smesu u pasirku ručnu ili još bolje ako imate električnu pasirku, koja je mogu vam reči vrlo zgodna svarčica kada se prave veće količine, sve je za čas posla gotovo.

Ako vam se slučajno desi kao meni da imate malu pasirku, koja ne može da se lepo nasloni na šerpu, pomognite se varjačom na ovaj način i dobićete stabilnu površinu za rad.





Ja ne koristim mini pimer, za usitnjavanje, ovako mi je bolje.

Nalijte flaše sa sokom i dobro zatvorite.

Pasterizacija:


U veću šerpu na dno stavite krpu, na krpu poslažite flaše sa paradajzom. Između takođe stavite po koju krpu, da se tegle prilikom kuvanja ne bi dodirivale i eventualno pukle.

Zalijte sve sa vodom do iznad poklopca. Ako nemate tako visoku šerpu, slobodno malo nagnite flaše da budu barem delom čepa u vodi, sve prekrijte odozgo kuhinjskom krpom i poklopite.

Stavite prvo na tihu vatru da se kuva, dok ne baci prvi ključ.

Od trenutka kada baci prvi ključ, možete malo pojačati vatru, ali ne mnogo, stavite na na stranu između poklopca i šerpe varjaču da može da kruži paa i kuvajte tako narednih 30 minuta.

Zatim isključite vatru, sklonite varjaču, poklopite i ostavite do sutradan dok vam se sve potpuno ne ohladi.

Sutradan vadite flaše jednu po jednu, proverite pitiskanjem da li je povuklo vakum, ako jeste ostavite sa ostalom zimnicom.

Ako vam se prilikom pritiskanja poklopca on vrati na gore i čujete klik-klak, zamenite poklopac na flaši i ponovite ceo proces sterilizacije. Ako ste koristili nove poklopce to ne bi trebalo da vam se dogodi.













Нема коментара:

Постави коментар