понедељак, 26. октобар 2020.

Hleb sa maslinama

Vrlo lep hleb sa maslinama, velikog poznavaoca dobrog zalogaja Vokija Kostića.  Odličan za doručak ili večeru uz čašu jogurta ili piva



Sastav:


500 g. brašna mekog
1 kafena kašičica praška za pecivo
25 g. svežeg kvasca
4 jaja
1 dl. maslinovog ulja
1 dl. belog vina
20 g. crnih maslina
20 g. zelenih maslina
100 g. pančete, šunke, čvaraka
puter za podmazivanje kalupa
1 supena kašika maslinovog ulja za premazivanje testa
1 kafena kašičica soli
30 g. ribanog parmezana

Priprema:


Izvadite sve sastojke da se temperiraju na sobnoj temeperaturi.

500 g. brašna prosejati i promešati ga sa 1 kašičicom praška za pecivo, dodajte 25 g. izmrvljenog svežeg kvasca i 1 kafenu kašičicu soli.

Masline iseći na kolutove, a pančetu ili šunku na štapiće. Ako koristite čvarke izmrvite ih na parčiće, ne mnogo velike, da vam ne bi od težine potonuli na dno testa.

4 jaja umutite viljuškom.

U brašnu napravite rupu i u nju stavite umućena jaja, 1 dl. maslinovog ulja i 1 dl. belog vina. 

Sve umutite mikserom dok ne dobijete kompaknu masu, nekih 10 minuta.

Dodajte u testo i masline i šunku, slaninicu ili čvarke, šta ste već odabrali i umesite ručno u testo.

Testo prekrijte u vangli prozirnom folijom i ostavite na toplom, dok ne udupla veličinu.

Kada je testo naraslo uzmite okrugao pleh, moj je bio prečnika 23 cm i premažite ga dobro puterom.

Od testa napravite loptu i stavite ga u pleh.

Pritiskajte polako testo, da vam se raširi po celom plehu.

Površinu hleba premažite sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja i ostavite ga ponovo da naraste.

Kada je testo naraslo pecite ga  u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 40 minuta.

Negde posle 30 minuta, ako vam je hleb lepo porumeneo prekrijte ga alu folijom da ne izgori i nastavite pečenje do kraja.

Hleb je lep vruć i hladan.


Нема коментара:

Постави коментар