субота, 23. јануар 2021.

Fritata Napoletana

Frittata Napoletana je jedan od klasika Napulja i cele oblasti Campagne. Prvi put sam ga probala kod naše komšinice, koja je iz tih krajve. Jelo je nastalo kao potreba da se iskoristi višak kuvane pašte koja je ostala od ručka ili od prethodnog dana. To ovo jelo osim što je vrlo ukusno, brzo se sprema i može se sremiti pašta i dan ranije i sutradan kad dođete umorni sa posla i ne znate gde ćete pre ovo jelo je gotovo za manje od pola sata



Potrebno:

350 g. kuvane pašte obično se kuvaju špageti. Možete ih skuvati prethodni dan za sutradan

maslinovo ulje, može i mast

5 jaja

so, biber

50 g. rendanog parmezana

1/2 dl. mleka

200 g. pančete, dimljene slanine, šunke, salame

200 g. topljenog  sira tipa mozzarelle, scarmoza, provolone


Priprema:

Skuvajte špagete u slanoj vodi. Pravilo je da je za svakih 100 g. pašte potrebno 1 litar vode i 10 g. soli, koja se dodaje tek kada voda proključa.

Skuvajte paštu al dente, u vremenu označenom na pakovanju.

Procedite paštu, naspite malo maslinovog ulja i promešajte i ostavite da se prohadi,

Iseckati na kocke sira i suhomesnato.

Umitite 5 jaja, dodajte mleko, biber, parmezan.

Sipajte u jaja paštu i promešajte uh pomoć dve viljuške, tako da pašta bude skroz pokrivena jajima.

Zatim dodajte isečen sir i suhomesnato i sve promešajte.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje, može i mast.

Kada je ulje dobro zagrejano sipajte smesu sa paštom i sve poravnajte.

Poklopite i kuvajte na srednje tihoj vatri 10 minuta.

Posle 10 minuta prevrnite tiganj sa poklopcem, gornja nepečena strana će vam biti ka gore, zatim ponovo poklopite tiganjem, tako da ta nepečena strana bude na dnu tiganja.

Pecite i sa druge strane 10 minuta.

Poslužite toplu, mada može da se jede i mlaka ili hladna.



Нема коментара:

Постави коментар