уторак, 15. јун 2021.

Toum sos od belog luka od Pomoravke

Za ljubitelje belog luka ovo je prava stvar. Recept sam videla na blogu kod Zorice Pavlović "Cooking with Zoki"  Moja iskrena preproruka da napravite ovaj divan namaz. Možete ga koristiti kao dodatak raznim drugim namazima sa sirom ili povrćem, možete ga mazati na hleba masti i odozgo malo namaza, čvarci, bruskete, kako god, vrlo je ukusan a Zorica kaže da može i dugo da stoji u frižideru. Ja sam od ove količine dobila dve tegle. Vrlo važna napomena za ovaj sos, koga ja uporno zovem majonez je, kao prvo da se tačno držite svih mera, a druga je da budete izuzetno strpljivi. Ako ste nervozni, nemate strpljenja, batalite taj dan da ga pravite, jer vam sigurno neće uspeti. Polako i strpljivo i bićete nagrađeni odličnim rezultatom.




Sastojci:


160 g. očišćenog belog luka

2 kašičice soli

750 ml. ulja

125 ml. soka od limuna


Priprema:


Očistiti beli luk, staviti u blender ili u mini pimer, dodati soli i početi sa mlevenjem. 

U toku mlevenja polako u mlazu dodavati po malo ulja.

Kad ste već dobili izvesnu kolilčinu majoneza dodajte malo soka od limuna. 

Sve u svemu radite sve,

 kao kada pravite majonez od žumanca.

Radite tako neizmenično mutite sa dodavanjem ulja, zatim dodajte malo soka od limuna i sve tako dok ne utrošite svo ulje i sok od limuna.

Zorica u svom postu kaže da joj je trebalo 15 minuta mućenja u multipraktiku, ja nisam merila vreme, ali rekla bih da je to od prilike to. 

Ovde vam postavljam link za njen blog sa ovim i još puno lepih recepata. 

Toum sos od belog luka

Ja sam ovaj sos jela na parčetu svežeg hleba sa Namaz od mortadele

Нема коментара:

Постави коментар