уторак, 17. август 2021.

Preliv od šljiva sa grizom

Kad vam se jede nešto slatko, a niste raspoloženi za duga spremanja, evo vrlo lepog slatkog zalogaja. Ja sam koristila kineske šljive koje su za razliku od naših  velike, okrugle i vrlo, vrlo sočne. Ovaj preliv možete koristiti ne samo za griz, već i za sladoled, za bilo koje torte i kolače.




Sastav:


500 g. kineskih šljiva

100 g. šećera

100 ml. vode

sok od 1/2 limuna

cimet


Za griz:


1 litar mleka

100 g. griza

šećer


Priprema preliva od šljiva:


Šljive očistite od koštica i isecite na kocke, ne mnogo sitne, kako bi vam i posle kuvanja ostali parčići.

U šerpicu stavite vodu i šećer i od trenutka kada počne da ključa kuvajte 5 minuta.

Zatim dodajte šljive, cimet i sok od pola limuna.

Kuvajte sve na srednjoj vatri jedno 10 do 15 minuta od trenutka kada je počelo da ključa, sve dok vam se krema malo ne zgusne. Na kraju krema treba da se redukovala, ali ne i da kada povučete varjačom po dnu šerpe da se vidi dno, jer ne pravimo pekmez.

Na kraju probajte i vidite da li treba da dodate još soka od limuna, to je već prema ličnom ukusu i zavisi koliko je sočan limun imate. 

Preliv od šljiva ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider da se potpuno ohladi, mada se može koristiti i mlak.


Varijcija na temu:


Setih se da kako pravim džem od šljiva sa sokom od narandže, da i ovde ta kombinacija može odlično da uspe. Tako da umesto vode možete koristiti sok od narandže u istoj količini, ali tom prilikom redukujte šečer sa 100 g. na 50, jer je narandža slatka. 


Priprema griza:


Stavite mleko da se zagreje sa šećerom po vašem ukusu i pre nego što počne da ključa dodajte polako kao kišu griza, mešajte brzo, da vam se ne stvore grudvice i skuvajte.

Uzmite pleh ili zgodne činijice navlažite ih vodom, uspite griz i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru.

Prevrnite griz iz činijica na tanjir, ili ga secite na kocke, kao što sam ja uradila i prelite prelivom od šljiva.

Ovaj preliv je jako lep, sladak je i možete ga koristiti i uz sladoled od vanile, filovati palačinke i šta vam god padne na pamet.





Нема коментара:

Постави коментар