недеља, 7. октобар 2018.

Pita sa povrćem

Šta da vam kažem. Pogledam jutros u frižider i uvek večito pitanje šta spremiti za ručak? Na predlog pašta i melanzane-plavi patlidžan, moj muž je već složio facu, u smislu "ako baš mora". Onda se setih da imam dva lisnata testa u frižideru, nešto malo povrća i tako nastade ova pita. Odlična je da se spremi u vreme posta.



Sastojci:


2 plava patlidžana
3 zucchine 
3 šargarepe
3 crvene paprike
sušeni paradajz ili Paradajz confit u ulju
maslinovo ulje
3 čena belog luka ili 1 kafena kašičica belog luka u prahu
origano
biber
so
susam 
laneno seme

Priprema:


Ako imate plavi patlidžan koji nije gorak ovaj deo preskočite, ako je vaš plavi patlidžan gorak, uradite kao i kod svake pripreme plavog patlidžana. 

To kažem za sve one kojima plavi patlidžani nemaju gorčinu, to su valjda sad neke novije sorte.

Plavi patlidžan iseći na kolutove, ni debele ni pretanke. Posolite ga, pritisnite težim predmetom i ostavite da tako odstoji 30 minuta da pusti gorčinu.

Potom ga properite, prosušite na kuhinjskom papriru.

Za to vreme isecite 3 tikvice na kolutove.

Papriku očistite i isecite na kocke srednje veličine.

Šargarepu oljuštite i istom ljuštilicom za krompir isecite šargarepu na listiće. Kada dođete skoro do kraja i ostane vam u ruci deo šargarepe koji  je debeo, ali ne može više ta se seče, ljuštite ga po bočnom uskom delu sve do kraja.

Plavi patližan četkicom blago premažite sa maslinovim uljem, sa obe strane i stavite da se peče.  Na taj način nećete imati masan i težak patlidžan, a ipak ćete na kraju prženja imati onaj lepi karakterističan ukus plavog patližana, koji je tek zahvatio malo ulja.

Pržite ga dok ne dobije blago rumenu boju.

Propržen patlidžan ostavite u veću činiju gde ćete kasnije izmešati sve sastojke.

Potom uzmite zucchine i njih blago premažite maslinovim uljem i propržite.

Kada su se propržite dodajte ih plavom patližanu.

Propržite i paprike i dodajte ih ostalom povrću.

Na kraju propržite i šargarepu i dodajte povrću kada je gotova. Njoj će trebati najmanje vremena, potrebno je da se proprži tek toliko da malo omekne, samo malo.

Na kraju u tiganj dodajte 3 čena belog luka sečenog na listiće.

Čim počne da cvrči sklonite ga sa vatre i dodajte povrću.

U povrće sipajte začine, origano, so, biber i beli luk u prahu, ako niste hteli da koristite svež beli luk.

Zatim dodajte i sušeni paradajz, ako vam je u ulju procedite ga prethodno.  Ja sam koristila confit paradajz, jer sam ga već kao takvog prpremila za zimnicu i on mi je odličan, jer već u sebi prilikom pripreme ima malo origana. Količina je odokativna.

Sve sastojke dobro promešajte.

Otvorite 2 jufke sa lisnatim testom, može biti pravougaona ili okrugla, sve jedno je.

Ako imate pravouganu jufku pola mase od povrća rasporedite po celom testu, ostavljajući po 1/2 cm. prznog prostora sa strane. 


Urolajte jufku a desni i levi deo savijajte i pritiskajte testo kako vam ne bi izlazilo prilikom pečenja. 

Ona strana gde vam se preklapa testo treba da bude okrenuta na dole.

Ako imate okruglo testo, stavite drugu polovinu povrća na pola jufke, a drugim delom jufke preklopite povrće. Opet stisnite krajeve, da ne bi povrće izašlo prilikom pečenja.

Stavite oba testa u pleh sa papirom za pečenje. 

Premažite sa malo maslinovog ulja i pospite susamom i lanenim semenom.

Rernu uključite na 200 stepeni i prilikom stavljanja u rernu smanjite je na 185 stepeni sa ventilatorom. 

Pecite dok lepo ne porumeni.

I pored toga što ste povrće propržili na malo maslinovog ulja ova pita uopšte nije masna.

Uz čašu hladnog piva idealna za ručak ili večeru.




Нема коментара:

Постави коментар