недеља, 19. август 2018.

Paradajz confit

Danas ću vam predstaviti jednu od tehnika sušenja paradajza. Ova tehnika se zove confit i potiče direkt iz srednjevekovne Francuske, kada je bio problem sačuvati namirnice duži vremenski period. Sama reč confit znači konzervacija. Može se primeniti kod pripremanja povrća, voća, pa čak i mesa, karakteriše je duga pripema namirnica, na niskoj temperaturi. Postoje više vrsta confi tehnike. Ova je na bazi korišćenja šećera, priprema je  i meni se vrlo svidela 



Sastojci:


paradajz trešnjica 
začini po želji, origano, timijan, majčina dušica, ruzmarin, bosiljak (ja sam koristila origano)
so
šećer
maslinovo ulje (ja sam koristila maslinovo ulje aromatizovano sa ruzmarinom)

Priprema:


Paradajz operite i prosušite.

Tegle sterilišite kao što to obično radite. 

Ja oprane, suve tegle i poklopce poslažem u pećnicu koju uključim na 100 stepeni. Ostavim ih tako 10 minuta i zatim isključim rernu. To je sterilizacija. 

Saki paradajz presecite po pola i poslažite u pleh obložen papirom za pečenje. 

U jednoj činijici pomešajte šečer, origano ili drugi začin ili začine koje preferirate i so.

Na svako parče paradajza stavite po malo mešavine, a zatim na svaki paradajz stavite po kap maslinovog ulja.

Zagrejte rernu na 120 stepeni.

Stavite pleh u zagrejanu pečnicu i pecite na 120 stepeni naredna dva sata.

15 minuta pred kraja pečenja otvorite malo vrata od pećnice da izađe višak vlage.

Po proteku ih 15 minuta izvadite pleh iz pečnice i ostavite da se paradajz ohladi. 

U hladne tegle slažite ohlađen paradajz, nalijte uljem i zatvorite tegle.

Uzmite šerpu u koju mogu da vam stanu sve teglice, a koja je viša od samih teglica.

Na dno šerpe postavite jednu krpu i poslažite teglice tako da se ne dodiruju.

Između teglica takođe stavite drugu krpu, da bi se sprečilo da se teglice dodiruju prilikom kuvanja i tako razbiju.

Nalijte vode na 2 prsta iznad poklopca teglica.

Stavite sve na vatru srednje jačine, poklopite i ostavite da baci prvi ključ. Zatim smanjite vatru da vam voda ne ključa, već samo šumi.

Uzmite varajaču i stavite je je između ruba šerpe i poklopca. Na taj način će para kružiti.

Ostavite tako da šumi 15 minuta. 

Zatim isključite vatru, sklonite varjaču i ostavite da se tako poklopljeno sve prohladi naradnih sati. 

Tokom naradnih sati dok se sve bude hladilo čućete klik-klak i to je znak da je vakum povukao i da su tegle hermetički zatvorene.

Kada su se tegle ohladile, poslažite ih na suvo i tamno mesto. 

Paradajz spremljen na ovaj način može se očuvati i do godinu dana. 

Jednom otvorena tegla mora se držati u frižideru.




Нема коментара:

Постави коментар