четвртак, 21. март 2019.

Pile pečeno u korici od aromatizovane soli

Ovako pečeno pile je pravi praznik za sva čula, od mirisa do ukusa, a i razbijanje korice od soli može biti vrlo zabavno, pogotovu ako ste malo nervozni. Šalu na stranu, pile pečeno na ovaj način pre svega je vrlo zadravo, jer nije masno, mekano je i sočno. Uz neko lagano varivo od povrća ili neku lepu salatu imaćete vrlo lep ručak



Potrebno:


Pile težine do 1,3 kg. (ako vam je pile veće, povećajte i količinu soli, odokativno)
1,5 kg. krupne morske soli
3 grančice ruzmarina
10 listova žalfije
1 limun, (rendana korica)
2 belanca (ako korisitite krupna jaja tipa XL ili XXL dovoljno vam je 1 belance)
so, biber

Priprema:


U vanglu stavite 1,5 kg. krupne morske soli.

Uzmite 1 grančicu ruzmarina i odvojite joj iglice.

Sitno iseckajte iglice od ruzmarina sa 10 listova žalfije.

Limun dobro operice, prosušite i izrendajte koricu.

Pomešajte so, ruzmarin, salviju i rendanu koricu od limuna.

Umutiti sneg od 2 belanca i pomešati sa solju. Masa treba da bude blago vlažna od belanca i pogodna za oblaganje pileta, ne sme da bude suva.

Pleh u kome ćete peći pile obložite papirom za pečenje.

Unutrašnjost pileta posolite i unutra stavite preostale 2 grančice ruzmarina.

Na sredinu pleha stavite sloj soli sa začinima.

Položite pile preko soli i šakom uzimajte ostatak soli i ututkavajte preko pileta, dok ga skroz ne prekrijete solju, tako da nema niti jedne rupice.

Zagrejte rernu na 220 stepeni i pecite pile sat i po vremena.

Izvadite pile iz rerne i tučkom za meso razbijte koru od soli.


Napomena:

U so možete dodati bilo koji začin koji vi preferirate, ovo je kombinacija po mom ukusu. Možete dodati tučeni crni i crveni biber, kim, timijan, mirtu, origano...


Нема коментара:

Постави коментар