понедељак, 18. март 2019.

Plavi patlidžan sa inćunima

Ovako spremljen plavi patlidžan možete napraviti u posnoj ili u mrsnoj varijanti, razlika je samo u jednom sastojku, siru. Brzo se sprema, može biti deo predjela ili kao prilog uz ribu. Mi smo ga spremili kao prilog uz ribje štapiće. Mere ću vam dati dosta odokativno, onako kako sam ja to radila. U ovom receptu mere nisu važne, važna je ideja



Potrebno:


Plavi patlidžan - melanzana
Inćuni u ulju
Paradajz sveži ili pelat iz konzerve
Mozarella ili neki topljiv blagi sir za mrsnu varijantu
Maslinovo ulje
Svež bosiljak ili origano


Priprema:


Za mrsnu varijantu:

Ako koristite mozzarellu, pre upotrebe stavite je na cediljku, da otkaplje višak sirila, nekih 15-ak minuta, a zatim je prosušite upijajućim papirom.

Ostavite je na stranu.

Uzmite plavi patlidžan, dobro ga operite, prosušite i na seckalici isecite na kolutove od oko 1,5 cm.

Pleh u kome će se peći obložiti papirom za pečenje.

Svaki krug plavog patlidžana četkicom premazati sa kap maslinovog ulja, sa obe strane.

Patlidžan stavite da se ispeče, u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni (bez ventilatora) 20 minuta.

Izvadite pleh sa patlidžanima, a rernu nemojte gasiti.

Na svaki kolut patlidžana staviti parčence inćuna, nemojte staviti ceo inćun, jer će vam biti mnogo slano.

Preko inćuna stavite komad svežeg paradajza. Ako nemate svež paradajz uradite kao što sam ja uradila. Uzmite paradajz pelat iz konzerve, ocedite ga od soka, a paradajz isecite na krupnije kocke.

Preko inćuna stavite parče paradajza svežeg ili pelata.

Za mrsnu varijantu preko paradajza staviti kockicu mozzarelle ili nekog blagog topljivog sira, ne jakog i slanog, jer su vam inćuni već dovoljno slani, pa će vam sve zajedno biti preslano.

Vratiti pleh u pečnicu i peći oko 5 miuta, dok sir ne počne da vam se topi.

Isto važi i za posnu varijantu, dopeći još 5 minuta na istoj temperaturi.

Pred serviranja na svako parče patlidžana stavite parčence bosiljka ili origana.

Služite toplo.

Нема коментара:

Постави коментар