Ovo je jedan starinski recept iz mamine sveske. Vrlo ukusan izdašan. Može se serivirati sečen na kocke ili na štanglice kao deo sitnih kolača
Sastojci za kore:
150 g. putera ili 100 g. masti
250 g. brašna
1 prašak za pecivo
50 g. šećera
2 supene kašike kisele pavlake - milerama
1 kafena kašičica ruma
rendana korica od 1 limuna
Sastojci za krem od griza:
1/2 litre mleka
6 supenih kašika griza
50 g. šećera
2 jaja
Priprema:
Posejati 250 g. brašna i u njega utrljati 150 gr. putera ili 100 g. masti.
Zatim u testo dodati 1 prašak za pecivo, 2 supene kašike milerama, 1 kafenu kašičicu ruma i rendanu koricu od jednog limuna. Umesiti testo.
Uviti testo u providnu foliju i ostaviti ga da odstoji sat vremena u frižideru.
Za to vreme pripremiti krem od griza.
Zagrejati 1/2 litre mleka. Kada se mleko dobro zagrejalo i skoro počelo da vrije uzeti u šaku griz i "kao kišu" ga ubaciti u mleko. Nešto kao kad pravite kačamak.
Skuvati griz dok se ne zgusne i ostaviti da se prohladi.
Kada se giz prohladio razbiti ga viljuškom na grumuljice.
Umutiti penasto 2 jaja sa 50 g. šećera dok ne dobijete penastu masu.
Zatim počnite da dodajete griz stalno muteći dok ne utrošite sav griz i ne dobijete lepu kremu.
Izvadite testo iz frižidera i podelite ga na dva jednaka dela.
Pleh u kome ćete peći pitu moj je veličine 30 x 20 cm obložite papirom za pečenje, dno i stranice.
Možete koristiti i neki malo manji pleh, ako nemate ovu veličinu, ali nemojte koristiti veći pleh, jer nećete imati dovoljno testa.
Razvijte oba dela testa veličine pleha. Kore će vam biti vrlo tanke, ali se neće kidati.
Na sredinu papira za pečenje stavite prvu koru i lepo je rasporedite.
Preko kore stavite griz, a preko griza stavite drugu koru.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni dok vam odgore lepo ne porumeni. Ja nisam merila vreme pečenja, prosto mi je promaklo, ali od prilike nekih 30 do 40 minuta je sigurno potrebno da se peče.
Нема коментара:
Постави коментар