Muž i ja smo veliki ljubitelji kiselih paprika i od sve zimnice one prve nestanu. Ove godine sam htela da napravim nešto novo i evo ovih paprika sa bosiljkom
Sastojci:
2 kilograma paprika
1 litar jabukovog sirćeta
100 g. šećera
3 lista lovora
5 listova bosiljka može i više
biber u zrnu
80 g. soli
Priprema:
Paprike, operite i dobro prosušite kuhinjskom krpom. Isecite ih uzdužno na 4 dela.
Očistite od semena i odsecite bele trakice na unutrašnjem delu paprike.
Zatim isecite na krupniju parčad.
U šerpu stavite 4 litara vode i ostavite da proključa. Kada voda proključa dodajte joj 80 g. soli.
Zatim stavite 1/2 paprika u vodu i od trenutka kada voda proključa ostavite da se kuvaju 5 minuta.
Ocedite ih, i ostavite na kuhinjsku krpu da se prosuše.
Isto uradite i sa drugom polovinom paprika.
Dodavanje paprika iz dva puta je potrebno jer ako bi ste sipali u vodu veću količinu paprika spustili bi ste naglo temperaturu vode i bilo bi potrebno više vremena da voda proključa, pa bi samim tim bile i više u vremena u vrućoj vodi.
Stavite 1 litar sirćeta sa 100 g. šećera da proključa. Čim baci prvi ključ isključite i ostavite da se ohladi.
U tegle ređajte paprike, dodajte bosiljak, lovorov list, i se tako dok ne dođete na par cm. do vrha tegle.
Pritisnite plastičnim držačem i zalijte sa mešavinom sirćeta i šećera.
Dobro zatvorite.
Pasterizacija:
Uzmite veću šerpu koja je viša od visine tegli.
Na dno šerpe stavite kuhinjsku krpu i poslažite tegle. Između tegli takođe provucite krajeve krpe ili dodajte još jednu u svrhu da se tegle prilikom kuvanja ne bi dodirivale i eventualno pukle.
Nalijte vodu da bude iznad poklopca tegli i poklopite.
Uključite vatru na srednju jačinu da voda proključa.
Od trenutka kada voda proključa, smanjite vatru da voda u šerpi blako ključa - šumi i sa strane stavite između šerpe i poklopca varjaču, tako da para može da kruži.
Kuvajte ovako 30 minuta, zatim ugasite vatru, poklopite skroz i ostavite tegle tako dok se potpuno tegle i voda ne ohlade. Obično radim od večeri i ujutru su tegle spremne da se odlože sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар