субота, 28. септембар 2019.

Kisele paprike sa bosiljkom

Muž i ja smo veliki ljubitelji kiselih paprika i od sve zimnice one prve nestanu. Ove godine sam htela da napravim nešto novo i evo ovih paprika sa bosiljkom



Sastojci:


2 kilograma paprika
1 litar jabukovog sirćeta
100 g. šećera
3 lista lovora
5 listova bosiljka može i više
biber u zrnu
80 g. soli

Priprema:


Paprike, operite i dobro prosušite kuhinjskom krpom. Isecite ih uzdužno na 4 dela.

Očistite od semena i odsecite bele trakice na unutrašnjem delu paprike.

Zatim isecite na krupniju parčad.

U šerpu stavite 4 litara vode i ostavite da proključa. Kada voda proključa dodajte joj 80 g. soli.

Zatim stavite 1/2 paprika u vodu i od trenutka kada voda proključa ostavite da se kuvaju 5 minuta.

Ocedite ih, i ostavite na kuhinjsku krpu da se prosuše.

Isto uradite i sa drugom polovinom paprika.

Dodavanje paprika iz dva puta je potrebno jer ako bi ste sipali u vodu veću količinu paprika spustili bi ste naglo temperaturu vode i bilo bi potrebno više vremena da voda proključa, pa bi samim tim bile i više u vremena u vrućoj vodi.

Stavite 1 litar sirćeta sa 100 g. šećera da proključa. Čim baci prvi ključ isključite i ostavite da se ohladi.

U tegle ređajte paprike, dodajte bosiljak, lovorov list, i se tako dok ne dođete na par cm. do vrha tegle.

Pritisnite plastičnim držačem i zalijte sa mešavinom sirćeta i šećera.

Dobro zatvorite.


Pasterizacija:


Uzmite veću šerpu koja je viša od visine tegli.

Na dno šerpe stavite kuhinjsku krpu i poslažite tegle. Između tegli takođe provucite krajeve krpe ili dodajte još jednu u svrhu da se tegle prilikom kuvanja ne bi dodirivale i eventualno pukle.

Nalijte vodu da bude iznad poklopca tegli i poklopite.

Uključite vatru na srednju jačinu da voda proključa.

Od trenutka kada voda proključa, smanjite vatru da voda u šerpi blako ključa - šumi i sa strane stavite između šerpe i poklopca varjaču, tako da para može da kruži.

Kuvajte ovako 30 minuta, zatim ugasite vatru, poklopite skroz i ostavite tegle tako dok se potpuno tegle i voda ne ohlade. Obično radim od večeri i ujutru su tegle spremne da se odlože sa ostalom zimnicom.





Нема коментара:

Постави коментар