Svaki rižot mora da se zaliva supom bila ona od povrća, mesa ili ribe. Sve u zavisnosti sa kojim sastojcima pravite rižot. Rižot alla Milanese zalivaćete sa supom od povrća, rižot alla pilota sa mesnom supom i naravno rižot sa ribom sa ribljom supom. Ja sam veliki protivnih upotrebe svih mogućih nepotrebnih hemikalija u kuhinji, ako već mogu da se izbegnu. Jedna od njih je i kocka za supu. Posebno stoga što je pravljenje ove supe tako lako, a tako zdravo. Supu možete deo zamrznuti do sledeće upotrebe.
Sastojci:
2 litra vode
2 glavice crna luka
150 g celera, drške ili koren celera
150 g paradajza, ako nije sezona paradajza izostavite ga, zimski paradajz nema nikakav ukus
200 g šargarepe
1 koren paškanata
1 koren peršuna
1 mlada tikvica može i ne mora, takođe ako joj nije sezona nemojte je dodavati
1 krompir može i ne mora
biber u zrnu
so ne treba da se stavlja
Priprema:
Šargarepu oljuštite.
Paradajz isecite na pola.
Očistite koren peršuna, paštrnjaka.
Ako imate tikivice dodajte i jednu tikvicu, nije obavezno, može samo da poboljša ukus.
Crni luk oljuštite, presecite na pola i prepecite na tiganju.
Možete dodati i 1 ceo oljušten krompir.
Stavite svo povrće zajedno sa biberom u zrnu da se kuva. Kuvajte na tihoj vatri sat vremena.
Posle sat vremena procedite supu.
Namerno nisam navela so, iz razloga što ako budete začinjavali rižot sa parmezanom ili sa nekim slanim sastojkom, dodavanjem slane supe, može lako da vam se desi da vam je rižot preslan.
Ovu supu možete podeliti, jedan deo koristite odmah, a ostalo zaledite do sledeće upotrebe.
U frižideru može stajati do 7 dana.
Нема коментара:
Постави коментар