Za ljubitelje slatko slanih ukusa, i za one koji takve kulinarske kombinacije nisu nikada probali, ovo je jelo koje svakako treba uzeti u obzir. Znam da se većina od vas koji čitate ovaj tekst već mršti i krivi usta na pomisao "slatkog mesa", ali se varate, pršuta u celoj ovoj kombinaciji stvara odličnu ravnotežu ukusa ovom jelu. E pa da krenem sa receptom
Sastojci:
12 šnicli svinjske pečenice isečene na tanko
6 kriški pršute
250 g. belog i crnog grožđa, ja sam ovom prilikom koristila samo belo grožđe
200 g. malog crnog lika - luk arpadžik
timijan
ruzmarin
20 g. putera
1/2 kafene kašičice brašna
1 dl. vina
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
Oljuštite 200 g. luka arpadžika. U širi tiganj u kome ćete pripremiti komplet jelo stavite malo maslinovog ulja, očišćen luk arpadžik, so, biber i na tihoj vatri poklopljeno prodinstajte nekih 15-ak minuta.
Dok se lučice dinstaju istucite blago 12 šnicli od pečenice i na polovinu svake stavite po parče pršute. Ako nemate pršute možete staviti i špek.
Listove timijana skinite sa grančice kao i iglice ruzmarina i sve sitno usitnite.
Preko pršute stavite malo timijana i ruzmarina, malo bibera, uvijte u rolnu i pričvrstite čačkalicom.
Umotane zamotuljke mesa stavite u tiganj sa lučicama i blago propržite bez poklopca.
Za to vreme izmerite 100 g. grožđa i iscedite ih da pokupite što više soka.
Kada se meso blago propržilo i uhvatilo po negde koricu, (ja sam ovaj put malo preterala, pa je zato na kraju ispala tamnija boja safta, ali mu ništa ni to nije smetalo u ukusu), dodajte 1 dl. belog vina i prodinstajte par minuta otklopljeno da vino ispari.
Napomena: Dodavanje vina u originalnom receptu, nije predviđeno, ako niste ljubitelj vina u jelu, ovaj deo možete slobodno preskočiti i nastaviti kako sledi.
Zatim dodajte sok od grođža i ostatak celih zrna grožđa.
Poklopite i prodinstajte pet minuta.
Za to vreme 20 g. putera umutite sa 1/2 supene kašike brašna.
Dodajte mesu, dobro promešajte i krčkajte još minut do dva, sve dok sos ne počne blago da se zgušnjava.
Jelo na kraju treba biti blago saftno.
Skiinite sa vatre i odmah poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар