Červiš je starinsko jelo naših baka. Po poreklu tursko jelo, koje se toliko odomaćilo kod nas, da se smatra domaćim jelom. Meni je pored pilećeg ajmokca, takođe starog jela, koje sam oduvek volela, jedno od omiljenih jela sa piletinom
Sastojci:
1 pile ili 1 kg. bataka ili karabataka, meni je tako još lepše
brašno
4 čena belog luka
1 kašika sirćeta
ulje
so
peršun moj dodatak
Priprema:
Pile isecite na parčad i stavite u vodu sa vezom zeleni da se kuva.
Dodajte so i kuvajte dok meso ne omekne, ali ne toliko dugo da počne meso da se odvaja od kostiju.
Kada je meso kuvano izvadite ga na tanjir i ostavite da se prosuši.
Kada se meso prosušilo valjajte svako parče mesa u brašno.
Otresite višak brašna i na ulju blago propržite svako parče mesa dok blago ne zarumeni.
Odlažite meso sa strane i na tom istom ulju u kome se pržilo meso propržite 3 supene kašike brašna, dok ne zarumeni.
Kada se brašno upržilo dolijte supom u kome se meso kuvalo i mešajte dok ne dobijete gust umak.
Kada se umak zgusnuo i postao kremast dodajte 1 supenu kašiku sirćeta i sitno seckan beli luk, seckani peršun i prokrčkajte na tihoj vatri par minuta.
Proprženo meso stavite u činiju za služenje i preko prelijte sa umakom.
Нема коментара:
Постави коментар