субота, 6. фебруар 2021.

Kelj sa pečurkama

Ovo je jedno lepo i lagano varivo, odlično kao prilog uz meso ili ribu. Nema zaprška i brzo se skuva



Potrebno:


maslinovo ulje
2 do 3 čena belog luka 
malo ljute papričice
i glavica kelja ne velika
2 do 3 manja krompira
300 do 500 g. pečurki po vašem izboru. Ja sa imala manju glavicu kelja pa sam zato dodala i manje pečuraka, vi možete i više
so, biber


Priprema:


Kelj očistite, odvojte spoljne listove dok ne dođete do srca, dobro ih properite i zatim sve isecigte na krupniju parčad.

Krompire oljuštite i isecite na kocke srednje veličine.

U šerpi stavite kelj i krompir, malo posolite i nalijte vode do jedne trećine, ne mnogo, poklopite i stavite da se kuva. Od momenta kada počne da ključa kuvajte 15 minuta. Kelj će sam pustiti svoju vodu, tako da nije potrebno da dodajete mnogo vode i na ovaj način će se više kuvati parom nego vodom. Promešajte povremeno.

U tiganju stavite malo maslinovog ulja, isecite malo suve ljute papričice ili sveže ako nemate suve i iseckajte 2 do 3 čena belog luka.

Zagrejte i čim počne da cvrči mešajte jedno 20-ak sekundi i dodajte isečene pečurke.

Dodajte soli i bibera i krčkajte poklopoljeno jedno 15 minuta.

Zatim otklopite i rešetkastom kutlačom vadite kelj i krompir istavite unutra. 

Sve promešajte i dodajte peršun, i jedno 1 do 2 kutlače vode, neka bude manje od 1/3 i prokrčkajte poklopljeno još 10 minuta, a zatim otklopite i nastavite krčkanje na jačoj vatri još jedno 5 minuta, sve dok skoro sva tečnost ne ispari. Varivo treba da bude vlažno, ali ne čorbasto.

Poslužite uz meso ili ribu.


Нема коментара:

Постави коментар