петак, 19. фебруар 2021.

Kolač od jabuka sa bademom

Ah, divan kolač od jabuka i suvog voća, meni vrlo ukusan, sočan, izdašan, a i jeftin. Odličan kada vam se iznenada najave gosti, a nemate ništa slatko u kući



Potrebno:


3 jaja

100 g. šećera od šećerne trske

2,5 dcl. belog vina

500 g. očišćenih jabuka

1/2 kafene kašičice cimeta

100 g. badema

100 g. suvog grožđa

80 g. putera + za podmahivanje pleha

rendana korica od 1/2 limuna

pakovanje od 500 g. hleba za tost ili  još bolje ako imate u istom formatu pan brioche


Priprema:


Jabuke oljuštiti očistiti i iseći na listiće, posuti sa malo soka od limuna da ne potamne.

Umutiti penasto 3 jaja, dodati 100 g. šećera od šećerne trske, 1/2 kašičice cimeta, rendanu koricu od 1/2 limuna i mutiti par minuta, dok se šećer ne udrobi.

Zatim dodati 2,5 dcl. belog vina i umutiti, dok se ne sjedini sve zajedno.

Ja sam ovaj kolač pekla u okruglom plehu za torte prečnika 26 cm.

Obložite pleh papirom za pečenje koga dobro namažite puterom. 

1.Uzmite parče tost hleba i umočite ga u tečnost od jaja, šećera i vina, odmah izvadite, ne cedite i slažite na dno pleha, tako da prekrijete celu površinu. Ja sa prvo poslagala celu parčad, a onda sam šupljine popunjavala od namočenih parčića.

Preko hleba poređajte 1/3 jabuka, tako da prekriju hleb.

Preko jabuka stavite 1/3 badema i 1/3 suvog grožđa.

Na to stavite komadiće putera.

2. Zatim nastavite drugi red isto kao i prvi, namočen hleb, na hleb jabuke, badem, suvo grožđe i puter.

3. Preko toga treći red hleb, jabike, badem, suvo grožđe i puter.

Na vrh stavite upola namočenog hleba isčupanog na parčiće, tu i tamo, ne treba da prekrije celu površinu, neka se vide jabuke, badem i suvo grožđe.

Opet malo putera na vrhu.

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 45 do 50 minuta,




Нема коментара:

Постави коментар