понедељак, 31. мај 2021.

Hobotnica sa kremom od slanutka

Lep predlog za fini ručak. Hobotnicu volimo u svakoj kombinaciji od salata do pečene na razne načine, sa paštom, sa prilogom od povrća. Ovoga puta sam je napravila sa kremom od slanutka uz mediteranske travčice i dobili smo prelep ručak, hobotnica je mekana kao duša, a celo jelo miriše na salviju, ruzmarin i peršun



Sastojci:


1 hobotnica od 1 kg. do 1,5 kg.

3 čena belog luka

biber u zrnu

lovorov list


Za kremu od slanutka:


slanutak suvi 130 g. ili skuvani 400 g. ja sam koristila slanutak iz konzerve 400 g.

maslinovo ulje

ljuta papričica

2 do 3 čena belog luka

peršun

listovi žalfije može i suva

ruzmarin

so


Priprema:


Svaka hobotnica koja se sprema mora da odleži 48 sati u zamrzivaču,. Znači ako je imate svežu očistite je tako što ćete joj očistiti zub koje se nalazi na sredini, kao što je prikazano na fotografiji, a sa druge strane prevrnite joj kesu kao čarapu i očistite kesu od drobi i isecite deo oko oka, morate izvaditi oči. Ako vam je lakše pogledajte ima dosta videa kako se čisti hobotnica.




Kako sam shvatila proces zamrzvanja čini da meso kasnije prilikom kuvanja bude mekše. U primorskim mestima ribari tuku hobotinicu o kamen nekih 15 minuta i tako joj omekšavali meso. Ja sam navikla da radim ovako i vrlo sam zadovoljna rezultatom, jer hobotnica mi je uvek mekana ko duša kada se skuva.

Znači odmrznuti hobtotnicu, očistite je, ako već nije očišćena.

U lonac staviti 2 litra vode, 3 čena  belog luka, malo bibera u zrnu i lovorov list, bez soli i pustiti da proključa.

Kad voda proključa uhvatiti hobotnicu za kesu i tri puta spuštati krakove hobotnice u vrelu vodu i vaditi. Videćete da će se krakovi uviti. Četvrti put spustiti celu hobotnicu u vodu i kuvati narednih 30 minuta.

Kada je hobotnica kuvana, poklopiti je i ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuvala.


Priprema kreme sa svežim slanutkom:


Ako nemate slanutka u konzervi uzmite 130 g. suvog slanutka potpipite ga uveče u vodu da nabubiri preko noći.

Sutradan tu vodu bacite nalijte novom vodom, dodajte malo soli, biber u zrnu, list žalfije, sasvim malo ruzmarina i kuvajte dok se slanutak ne skuva.

Uklonite ruzmarin, biber i žalfiju

Procedite ga, ali ostavite sa strane malo vode u kojoj se kuvao.

Ako koristite slanutak iz konzerve procedite slanutak.

Odvojite 1/3 slanuta i izgnječite ga na krupno, neka bude parčića. 

Ostatak stavite u činiju slanutak dodajte malo vode ili obične ili one u kojoj se kuvao, dodajte par kašika maslinovog ulja i pretvorite sve u kašu. 

U tiganj stavite malo ljute papričice, sveže ili suve, par listova žalfije sveže ili suve grančicu ruzmarina.

Propržite par minuta, dok ruzmarin i žalfija ne puste svoju aromu, neka vam slobodno žalfija potamni, ako nista znali pržena sveža žalfija je odličnog ukusa.

Zatim dodajte 2 do 3 čena sitno seckanog belog luka, pržite još minut, tek toliko da beli luk pusti svoju aromu, mešajte stalno da vam beli luk ne bi zagoreo. Izvadite ruzmarin.

Dodajte pire od slanutka i gnječeni slanutak, seckani peršun i sve dobro promašajte, prodinstajte još malo, da se svi sastojci sjedine, ako je potrebno dodajte još malo vode i regulišite so.

Hobotnici odsecite krakove i propržite ih na vrelom ulju sasvim kratko po minut sa svake strane.

Na tanjih stavite kremu od slanutka, preko stavite krakove hobotnice i prelijte sa uljem u kojem ste pržili krakove hobotnice. 


Нема коментара:

Постави коментар