понедељак, 24. мај 2021.

Kolač sa jagodama

Jagode su u punoj sezoni. Ovo proleće i nije baš bilo sunčano, tako da nisam ništa naročito ni očekivala kada sam ih kupila pre neki dan. Stavila u frižider i kada sam ga otvorila posle par sati sve je mirisalo na jagode, da je to bilo neverovatno. Posetilo me na moj Beograd i Kalenić pijacu, kada se pribiližavate pijaci u vreme jagoda ceo kraj oko pijace miriše na jagode. Ovaj kolač zahteva malo više vremena, ali se isplati, ustvari više će vam vremena trebati dok čekate da se mase stegnu nego u samom pripremanju, koje ide dosta brzo i jednostavno



Sastav za koricu:


1 jaje

1 belance

30 g. mlevenih badema

15 g. mekog brašna

40 g. šećera u prahu

15 g. žutog šećera

15 g. putera


Za prvi žele od jagoda:


500 g. jagoda

50 g. žutog šećera

8 g. želatina u listićima

sok od 1/2 limuna


Mus od jogurta:


500 g. Grčkog jogurta ili nekog drugog, važno je da je čvrst, da nije tečan

100 g. žutog šećera

8 g. želatina u listićima

2 dl. pavlake

rendana korica od 2 limuna


Žele od jagoda za vrh:


350 g. jagoda

6 g. želatina u listićima

sok od 1/2 limuna

2 kašike meda od bagrema


Priprema korice:


Istopite puter u mikrotalasnoj ili na pari i ostavite ga sa strane.

Umutite belance u sneg i na pola mućenja počnite da dodajete polako žuti šećer, dok ne dobijete čvrstu masu, a šećer se ne rastopi.

Umutite jaje sa šećerom u prahu da bude penasto i da udupla veličinu.

Zatim dodajte, brašno, mleveni badem i topljeni puter.

Dodajte sneg od belanaca u masu polako prevrćući masu od gore ka dole, dok se cela masa ne pomeša. Nemojte mutiti da se belanca ne bi izgubila na volumenu.

Pleh veličine 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje i izlijte masu za koricu.

Pecite na 200 stepeni 8 do 10 minuta maksimalno. Videćete da će vam se odvojiti stranice korice od pleha.

Izvadite koricu iz pleha, skinite papir i ostavite da se ohladi.


Za to vreme pravite prvi žele od jagoda.


Želatin stavite 10 minuta u vodu da nabubri. U moj pakovanju svaki listić je težak 2 g. tako da sam stavila 4 listića, pazeći da imežu svakog listića ima vode.

500 g. jagoda isecite na sitnije kockice.

U šerpicu stavite jagode i šećer, pustite da baci prvi ključ i od trenutka kada proključa kuvajte 3 minuta. 

Zatim stavite sok od 1/2 limuna.

Odvojite pola smese od jagoda.

Usitnite je u pire mini pimerom i dodajte dobro oceđen želatin i mešajte dok se želatin ne istopi, brzo će ići jer je masa vrela.

Vratite pire od jagoda u šepricu sa komadićima jagoda i sve promešajte.

Skinite sa vatre.

Ohlađenu koricu vratite u pleh i preko nje prelite žele od jagoda.

Lupite par puta plehom po radnoj površini da bi popucali eventualni mehurići vazduha.

Stavite sve u friz da se ohladi na jedno 1 do 2 sata. Kada pipnete površinu želea i vidite da se ne lepi za prst možete da počnete da pravite mus od jogurta.


Mus o jogurta:


Potpite u vodu želatin predviđen za mus od jogurta da nabubri jedno 10-ak minuta

Umutite pavlaku i ostavite je sa strane.

U šeprici zagrejte jogurt, šećer i rendanu koricu od limuna.

Stalno mešajte i kada se šećer otopio, dodajte dobro oceđen želatin.

Skinite sa vatre, mešajte dok se želatin ne otopi.

Spajte mus od jogurta preko sada već čvrstog želea od jagoda.

Stavite ponovo u friz da se stegne kao što ste uradili sa želeom od jagoda.

Kada vam se i mus stegao napravite zadnji žele od jagoda.


Želatin od jagoda za vrh:

Želatin predviđen za ovaj zadnji sloj stavite u vodu da nabubri 10 minuta.

Mini pimerom usitnite 350 g. jagoda.

Možete procediti celu masu, da bi otklonili sitne košpice od jagoda ja nisam, jer mi ne smetaju.

Zagrejte 1/3 mase od jagoda sa medom, dok se med ne istopi, dodajte i želatin i mešajte  dok se i on ne istopi. 

Skinite sa vatre i dodajte ostatak smese od jagoda i sok od limuna.

Sve promešajte i prelite ovom masom mus od jogurta. 

Opet vratite u friz da se masa stegne na jedno sat vremena, a zatim ga možete staviti i u frižider.



Нема коментара:

Постави коментар