среда, 30. новембар 2022.

Bagna cauda

Ovaj sos dolazi iz oblasti Piemonte u Italiji. Vrlo je star i kao takav zaštićen od Uneska kao kulturno blago. Odličan je da se pripremi za vreme posta, sprema se uglavnom u ovom periodu jesen, zima, kad padnu temperature. Karakteristika ovog sosa je da se konzumira uglavnom sa kuvanim i svežim povrćem od krompira, šargarepe, karfiola, pečenog luka, komorač, paprike, cvekle, repe, kao i uz grilovani kačamak, bruskete, a nama se jako sviđa sa paštom. Lako se sprema, sastoji se od samo tri sastojka: usoljene sardine, maslinovog ulja i dosta belog luka. E sad što se tiče belog luka nemojte da vas uplaši količina, jer se on kuvanjem na najtišoj vatri potpuno raspadne i ne oseća se u gotovom sosu. Postoje novije varijante da se beli luk pre krčkanja prokuva u mleku, kako bi se ubila jačina i brže se raspao prilikom pripreme, ali verujte tako ćete ga samo upropastiti, jer je on jedan od glavnih sastojaka ovde. Takođe postoje varijacije da se na kraju doda malo pavlake, opet zbog blažeg ukusa, ja nisam. Bilo bi najbolje pripremiti jelo u zemljanoj posudi, ako nemate tako malu posudu, moźe i teflonska šerpica. Važno je da u toku kuvanja vatra bude najniža i to ona ringla za kuvanje kafe i da stalno mešate, kako bi se beli luk na kraju laganim krčkanjem raspao, a ne prepržio, jer će u suprotnom sve postati gorko i pravac kanta za đubre. Tradicija je takva da se na kraju gotov sos u šerpici servira u zemljanoj posudi, koja dole ima otvor da se ispod upali sveća i na taj način stalno greje. Povrće se spremno stavi za sto, i svako uzima šta želi od povrća i umače u sos. Nije najelegantnije, možda se omakne i neka fleka, zato preporuka da se stavi salveta oko vrata. Ja nisam umala zemljanu posudu sa svećom, stavila sam u ovakvu činijicu i bili nam je super, doduše i količina je bila mala. 





Sastav:


100 g. usoljene sardine po mogućnosti takozvane crvene španske

Belo vino za natapanje sardina

100 g. maslinovog ulje isključivo, ili maslinovo ili ništa

100 g. belog luka očišćdnog

Puter malo za kraj, jedna kašičica na ovu količinu, ja ga nisam stavila. Nemojte slučajno da stavljate margarin


Priprema:


Prvo treba otkloniti višak soli sa sardina. Nikako ih ne pripisati pod mlazom vode, već ih umočiti u vino, da ih prekrije i ostaviti 10 minita tako. 

Posle 10 minita, rukama pažljivo odstantiti so, koja se nije skinula sa sardina. 

Pažljivo opipati leđa sardine i osetićete na sredini zadebljanje da malim koskicama, to odstraniti. 

Otvoriti rukama ribu, izvaditi glavu, drob, središnju kost. Odstaniti rep i staviti očišćenu ribu na kuhinjski papir i prosušiti je.




Zatim očistite i beli luk. 

Ja sam ga iseckala vidi se na slici. 

Stavite uljem sardine  beli luk u šerpicu. 




Jako je važno da je stavite na ringlu za kafu, onu najmanju i na najnižu vatru. 

Mešajte stalno, ulje ne sme da prži luk, već da se grejanjem beli luk raspadne. 

Sos je gotov kada se beli luk skroz raspao i kada sre dobili ovakvu masu, potpuno ujednačenu.

Da biste videli kako izgleda činijica sa svećom koja se servira na sto za bagna cauda unesite u pretraživač “Fornellino per Bagna Cauda”. Ja nisam mogla da stavim link, ali pogledajte čisto da imate ideju kako to izgleda





Нема коментара:

Постави коментар