Ko me poznaje zna da obožavam peciva, kiflice naročito. Ovo su vrlo jednostavne i ukusne kiflice filovane mesom. Mekane su ko duša i nije ih teško napraviti
Sastav za testo:
500 g. brašna + za mešenje
25 g. svežeg kvasca
80 ml. jogurta
75 ml. ulja
100 ml. mlakog mleka
2 jaja
1 kafena kašičica šećera
1 kafena kašičica soli
Za fil:
250 g. mlevenog mesa
1 praziluk, samo beli deo
ulje za dinstanje,
1 crvena paprika srednja
so, biber
Za premazivanje:
1 žumance + kafena kašičica mleka
blago umućeno belance
Priprema testa:
Stavite sve sastojke na sobnu temperaturu, da ne budu ledeni iz frižidera.
Brašno prosejte.
Kada su se svi sastojci smlačili stavite u činiju kvasac, šećer i mlako mleko, sve promešajte, dok se kvasac ne rastopi.
Zatim dodajte 2 do 3 kašike brašna i mešajte dok masa ne postane ujednačena.
Poklopite tanjirićem, uvijte u krpe da naraste.
U brašno sipajte soli i sve primešajte.
Kada je kvasac nadošao napravite udubljenje u brašnu, sipajte kvasac i ostale sastojke.
Mutite mikserom sa nastavkom za testo narednih 10 minuta.
Napravite kuglu od testa, vratite je u vanglu, pokrijte providnom folijom i krpama i ostavite na toplom da naraste.
Za to vreme napravite fil od mesa:
Papriku očistite i isecite na kockice, a praziluk na kolutove.
Na malo ulja, prodinstajte prvo papriku, pošto je ina najdeblja.
Kada je malo svenula dodajte joj meso i na pola upržavanja mesa dodajte praziluk.
Praziluk se najbrže proprži, zato sam njega dodala na kraju, jer bi u suprotnom mogao da zagori.
Dodajte so i biber po ukusu i ostavite sa stane da se ohladi.
Kada je testo udvostručilo volumen stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu, premestite i podelite na dva jednaka dela.
Svaki deo razvucite u krug prečnika 30 cm i podelite ga na 8 jednakih delova.
Na svaki trougao stavite po jednu supenu kašiku fila u uvijte u kiflice.
Na počeku uvijanja kad stavite fil i preklopite ga delom testa pritisnite testo sa strana da vam ne izlazi fil i da se pečenjem ne bi sušio i nastavite mota je kiflice,
Poslažite kiflice u pleh, premažite žumancem sa mlekom i ostavite da narastu.
Kada su narasle od preostalog belanca napravite blagu penu i njime takođe premažite kiflice.
Možete ih posuti susamom i lanenim semenom.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni narednih 10 do 12 minuta, dok ne zarumeni.
Нема коментара:
Постави коментар