понедељак, 16. октобар 2023.

Kiflice sa mesom

Ko me poznaje zna da obožavam peciva, kiflice naročito. Ovo su vrlo jednostavne i ukusne kiflice filovane mesom. Mekane su ko duša i nije ih teško napraviti



Sastav za testo:


500 g. brašna + za mešenje

25 g. svežeg kvasca

80 ml. jogurta

75 ml. ulja

100 ml. mlakog mleka

2 jaja

1 kafena kašičica šećera

1 kafena kašičica soli


Za fil:


250 g. mlevenog mesa

1 praziluk, samo beli deo

ulje za dinstanje, 

1 crvena paprika srednja

so, biber


Za premazivanje:


1 žumance + kafena kašičica mleka

blago umućeno belance


Priprema testa: 


Stavite sve sastojke na sobnu temperaturu, da ne budu ledeni iz frižidera.

Brašno prosejte. 

Kada su se svi sastojci smlačili stavite u činiju kvasac, šećer i mlako mleko, sve promešajte, dok se kvasac ne rastopi. 

Zatim dodajte 2 do 3 kašike brašna i mešajte dok masa ne postane ujednačena. 

Poklopite tanjirićem, uvijte u krpe da naraste. 

U brašno sipajte soli i sve primešajte. 

Kada je kvasac nadošao napravite udubljenje u brašnu, sipajte kvasac i ostale sastojke. 

Mutite mikserom sa nastavkom za testo narednih 10 minuta. 

Napravite kuglu od testa, vratite je u vanglu, pokrijte providnom folijom i krpama i ostavite na toplom da naraste. 

Za to vreme napravite fil od mesa:

Papriku očistite i isecite na kockice, a praziluk na kolutove. 

Na malo ulja, prodinstajte prvo papriku, pošto je ina najdeblja. 

Kada je malo svenula dodajte joj meso i na pola upržavanja mesa dodajte praziluk. 

Praziluk se najbrže proprži, zato sam njega dodala na kraju, jer bi u suprotnom mogao da zagori. 

Dodajte so i biber po ukusu i ostavite sa stane da se ohladi.

Kada je testo udvostručilo volumen stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu, premestite i podelite  na dva jednaka dela. 

Svaki deo razvucite u krug prečnika 30 cm i podelite ga na 8 jednakih delova. 

Na svaki trougao stavite po jednu supenu kašiku fila u uvijte u kiflice. 

Na počeku uvijanja kad stavite fil i preklopite ga delom testa pritisnite testo sa strana da vam ne izlazi fil i da se pečenjem ne bi sušio i nastavite mota je kiflice, 

Poslažite kiflice u pleh, premažite žumancem sa mlekom i ostavite da narastu. 

Kada su narasle od preostalog belanca napravite blagu penu i njime takođe premažite kiflice. 

Možete ih posuti susamom i lanenim semenom. 

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni narednih 10 do 12 minuta, dok ne zarumeni.







Нема коментара:

Постави коментар