четвртак, 12. октобар 2023.

Korica za slane rolate

Dakle pravila sam u svom životu raznorazne slane rolate. Smatram da su pored naših pita i prija vrlo zgodne za doručak ili večeru ili za nake svečanije prilike. Ova korica je izuzetno mekana, kao oblačić. Divno se savija, a sa čime ćete je filovati, da li sa krem sirom majonezom, ajvarom, kiselom pavlakom manje je važno i ovom postu




Sastav:


6 jaja

1 kašičica soli

100 g.  brašna tipa “00”

2,5 kašike ulja

1 vrhom puna kašičica praška za pecivo


Priprema:


Umutite penasto jaja sa malo soli, dok ne udvostruče volumen, moraju biti baš onako lepa penasta. 

Brašno prašak za pecivo i ostatak soli promešajte i lagano sipajte u jaja koja se mute iz tri puta. 

Kako koju turu brašna apsorbuju jaja i lepo se umuti, dodajte sleseću turu. 

Na kraju dodajte i ulje i mutite dok cela masa ne postane glatka. 

Uzmite pleh od rerne, moj je bio veličine 36 x 28 cm i obložite ga papirom za pečenje. 

Uspite smesu i poravnajte je da se rasporedi po celom plehu. 

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 10 do 12 minuta. 

Na radnu površinu stavite krpu, a koricu stavite na krpu naopačke, tako da vam deo korice koja je bila gore sada bude u dodiru sa krpom. 

Polako počevši od sebe uvijte vruću koricu u rolat. 

Višak krajeva krpe stavite ispod rolata i sačekajte da se rolat potpuno ohladi. 

Kada se korica sasvim ohladila odmotajte je iz krpe i stavite je na providnu foliju, koja će vam kasnije koristiti da uvijete gotov rolat. 

Ovu koricu možete i ne uvijati, već iseći na pravougaonike i filovati kao tortu na primer. 



1 коментар: