четвртак, 8. март 2018.

Slatko od narandži

Narandže, ah te divne mirisne narandže. Ovo su narandže u sirupu, meni nekako najbliže da ih nazovem slatko od narandži. Postupak malo duže traje, ali zato rezultat vredan truda. Možete ih jesti kao poslasticu ili ih koristiti prilikom pravljenja torti i kolača. 



Sastojci:


1,5 kg narandži
400 g šećera
1 rakijska čašica cointreau likera od narandži 

Priprema:


Narandže dobro operite i osušite krpom.

Isecite donji i gornji deo narandže, do mesa narandže. Krajeve bacite, a narandžu isecite na kolutove debljine 1/2 cm.

Mali savet:

Biće vam mnogo lakše da sečete narandžu tako što ćete prvo iseći donji deo narandže i nastaviti sa sečenjem narandže na kolutove pridržavajući gornji deo. Tako ćete izbeći da vam izlazi višak soka i da vam narandža prilikom sečenja "ne beži". Čitaj lično iskustvo.

Druga napomena je da nikako ne sečete kolutove tanje od 1/2 cm. Ja sam tako počela, jel sam mislila da će biti mnogo lepše. VELIKA GREŠKA. Kolutovi narandže se prilikom pripreme ove lepote par puta kuvaju u vodi. Rezultat je da deblji kolutovi ostaju lepi i kompaktni, a tanani se raspadnu i onda ode mast u propast. Ja sam se na vreme zaustavila, pa sam svega par kolutova tanje isekla. 

Ako ima košpica njih izbacite.

Kolutove narandži stavite u šerpu, nalijte sa vodom, tek toliko da je prekrije i ostavite da proključa. Od trenutka kada proključa voda smanjite vatru, na tiho i ostavite da "šumi" na tihoj vatri 2 do 3 minuta. 

Ocedite narandže, vodu bacite.

Ponovo vratite narandže u šerpu i ponovite postupak. Nalijte svežom vodom, ostavite da šumi 2 do 3 minuta i ponovo ocedite.

Oceđene narandže položite na kuhinjski papir da se prosuše i prohlade.

Priprma agde:

U šerpu ulijte 1 litar vode, dodajte 400 g šećera i kuvajte. Od trenutka kada proključa kuvajte na tihoj vatri narednih 10 minuta.

U agdu stavite narandže i sve zajedno kuvajte na tihoj vatri još 15 minuta.

Nakon 15 minuta ugasite vatru, poklopite šerpu poklopcem i ostavite sve da odstoji narednih 12 sati. 

Po proteku 12 sati, odložite narandže na jedan tanjir.

Agdu vratite na vatru i ostavite da proključa. Smanjite vatru, vratite unutra narandže i kuvajte na tihoj vatri, da baci po koji ključ dok se agda ne zgusne. Ja sam kuvala još 15 minuta.

Po proteku 15 minuta isključite vatru. 

Ponovo na isti tanjir stavite kolutove narandži da se prohlade. 

U agdu stavite 1 rakijsku čašicu likera o narandži. 

Promešajte, poklopite i ostavite da se prohladi.

U strilisane tegle slažite narandže i zalijte sokom.


Zatvorite tegle.

Uzmite jednu šerpu u kojoj mogu stati sve tegle.

Na dno šerpe stavite krpu, poslažite tegle, tako da se ne dodiruju. Između tegli takođe stavite krpe. Ovo stoga što prilikom sterilizacije može da se desi da vam se tegle lupaju jedna o drugu i puknu.

Nalijte vode u šerpu da prekrije tegle i stavite na tihu vatru da proključa. 

Poklopite šerpu..

Od trenutka kada voda proključa na jedan kraj šerpe između poklopoca i šerpe stavite varjaču, tako da vam poklopac bude izdignut sa te strane,  neka "šumi" 20 minuta. Ovaj postupak je važan, da bi para mogla da kruži i tako se ispravno sterilišu tegle.

Zatim ugasite vatru, poklopite i ostavite da se potpuno ohladi. Čućete tokom hlađenja pucketanje poklopca koji su povukli vakum.

Kada se sve ohladilo, odložite tegle sa ostalom zimnicom.



Нема коментара:

Постави коментар