уторак, 17. април 2018.

Rižot sa špekom i jabukama

Divan, prolećni, i osvežavajući rižot, ovako bih ja opisala. Opet kombinacija slanog i slatkog, niti previše slano, niti slatko, onako taman



Sastojci:


Pirinač tipa Canaroli 320 g
2 jabuke Zlatni Delišes - Golden Delicious
120 g špeka
1 ljutika - luk arpadžik
1 l supe od povrća
1 dcl belog vina
50 g putera ili masinovo ulje u slučaju da ne smete da koristite puter, nikako ga nemojte zameniti sa margarinom. 
50 g parmezana
biber
1/2 limuna sok
ruzmarin
maslinovo ulje

Priprema:


Prvo pripremite supu od povrća link ćete naći ovde Supa od povrća za rižot. Nemojte da vas priprema supe obeshrabri, priprema se vrlo lako i brzo, a umnogome će doprineti ukusu ovog risotta.

U činiju stavite sok od 1/2 limuna i vode. U nju ćete stavljati seckane jabuke, da vam ne bi pocrnele.

Isecite špek na trake debljie par milimetara, a zatim na kocke.. Pazite da nema masnih delova, obično nema, ali ako se i zadesi neki odstranite ga. Mast nam u ovom receptu neće trebati.

Na 25 g putera propržite 1 sitno seckanu ljutiku. Vatra treba da bude srednje jačine, ni mnogo blago, a ni jaka.

Kada je ljutika svenula dodajte joj 320 g pirinča i propržite ga par minuta dok se pirinač ne zacakli. 

Zatim u pirinač dodajte 1 dl belog vina. Kuvajte mešajući dok vino ne ispari.

Zatim sipajte u pirinač kutlaču supe od povrća. Mešajte dok supa ne bude upijena od pirinča.

Tako dodajte kutlaču po kutlaču, dok se ne utroši sva supa.

Zato vreme između dve kutlače ocedite prvo jabuke.

Na teflonskom tiganju propržite špek, sitno seckan ruzmarin i jabuke na malo maslinovog ulja svega 2 do 3 minuta.


Kada ste utrošili zadnju kutlaču supe od povrća koje je već pirinač upio, uspite svu masu u tiganj sa jabukama i špekom. Ovo stoga što je u tiganju lakše mešati sve zajedno. 

Sve dobro promešajte i prokrčajte još 20-ak sekundi, da se svi sastojci lepo prožmu.

Ugasite vatru i dodajte preostalih 25 g putera u rižot, dobro promešajte i zatim dodajte rendani parmezan ili ti Parmigiano reggiano.

Rižot je spreman. 







Нема коментара:

Постави коментар