четвртак, 12. април 2018.

Zapečeni fileti oslića

Ja do sada nisam, barem ne uspešno pripremala riblje filete. Obično bih kupila celu ribu i kao takvu je spremala na raznorazne načine i to mi je uvek išlo od ruke. Pokušala sam davno da spremim i filete i rezultat je bio pravi fijasko, fileti su se raspali i to nije ličilo ni na šta. Iz raznozranih razloga rešila sam da se posvetim njima i da ih pripremim, onako kako to treba. Danas sam se odlučila za filete oslića. Ispalo je odlično i iskreno vam preporučujem i ovaj način pripreme ribe, pogodan za decu i sve one koji kao moj muž imaju fobiju od ribljih kostiju.



Sastojci:


4 fileta oslića svaki od po 200 g
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 manja šargarepa
1 drška celera
peršun par grančica
1,5 dcl belog vina
so, biber

Za paradajz:


10 komada malih cherry paradajza
1 supena kašika sitno seckanog crnog luka
par grančica seckanog peršuna
1 čen belog luka
1 supena kašika prezle
20 g putera ili maslinovo ulje
so, biber

Priprema:


Koristiti širi tiganj ili pliću šerpu koja može da se koristi i u rerni i u kojoj mogu fileti oslića da se slože jedan do drugo, da bi ste izbegli prebacivanje ribe u pleh.

Sitno iseckajte 1 manju glavicu crnog luka.

Odvojite 1 supenu kašiku sitno seckanog crnog luka, trebaće vam za kasnije.

Iseckajte sitno 1 dršku celera, 1 čen belog luka i 1 manju šargarepu.

Sve propržite na tihoj vatri na maslinovom ulju stalno mešajući.

Kad je povrće svenulo dodajte filete oslića, zalijte sve sa 1 dcl belog vina, dodajte peršuna, pojačajte malo vatru i ostavite da krčka dok vino skoro svo ne ispari. Pazite da vam ipak ostane malo soka pri dnu tiganja. Posolite i pobiberite.


Priprema paradajza:


Pomešajte 1 supenu kašiku seckanog crnog luka (onu koju ste na početku odvojili sa strane kada ste sekli crni luk), sa par grančica seckanog perušna, 1 čenom sitno seckanog crnog luka i 1 supenom kašikom prezli.

Nauljite malo ceo paradajz, samo iz razloga da bi se prezla bolje rasporedile po paradajzu.

Uvaljajte malo paradajz u smesu sa prezlom i poređajte ga po osliću.

Ako nemate tiganj koji možete koristiti i u rerni kao što ja nemam, uzmite jedan pleh, na dno stavite malo maslinovog ulja, preko poslažite osliće i povrće. 

Ako vam tiganj komotno ide u rernu sada na površinu oslića poslažite paradajz, pospite mešavinom prezli, peršuna, crnog i belog luka.

Preko toga naribajte ili isecite na parčad 20 g putera. 

Zapecite u rerni na gornjem grejaču, samo da odozgo uhati koricu i da se paradajz malo smežura.













Нема коментара:

Постави коментар